Невиждани дъждове в Малайзия

Най-малко четирима души загинаха, а близо 41 000 бяха евакуирани в Малайзия след наводнения, причинени от "необичайни" проливни дъждове, продължили дни в няколко щата, съобщиха властите. Постове в социалните медии показват наводнени пътища, потопени автомобили, подгизнали домове и редици затворени магазини в засегнатите райони, главно в южния щат Джохор близо до Сингапур. Дъждовете продължават с неотслабваща сила, възпрепятствайки усилията за оказване на помощ. Полицията съобщи, че най-малко четирима души са загинали от сряда насам, включително мъж, чиято кола е била отнесена от придошлите води, и възрастна двойка, която се е удавила.

Близо 41 000 души от шест щата, макар и предимно от Джохор, бяха евакуирани в училища и обществени центрове, където бяха осигурени храна, вода и дрехи.

В град Йонг Пенг в Джохор журналисти от АФП са видели семейство да се придвижва с гуми вместо лодки в придошлите води. 38-годишният Сафи Хасан каза, че той и семейството му са успели да спасят хладилника, дивана и някои електрически уреди. „Други неща като нашето легло, матрак, шкафове, са повредени“, каза той пред АФП. Президентът на Малайзийското природозащитно дружество Винсънт Чоу съобщи, че това са най-тежките наводнения в Джохор от 1969 г. „Сега времето е непредсказуемо. Изменението на климата надхитри метеоролога“, смята той. "Хората зоват за храна и лекарства. Единственият начин за осигуряване на храна и дрехи е по въздух", каза той.

Малайзия е изправена пред безпрецедентен непрекъснат проливен дъжд от годишния сезон на мусоните, който започна през ноември. Предишното най-тежко наводнение от десетилетия насам в страна бе през 2014 г., когато около 118 000 души напуснаха домовете си. /БГНЕС