Невротоксин от водорасли може да е свързан с развитието на Паркинсон

Учените смятат, че развитието на болестта на Паркинсон вероятно има връзка с отлагането на токсин в околната среда, който може да увеличи риска от невродегенеративно заболяване.

Д-р Джейкъб Гратен от Университета на Куинсланд и генетикът професор Питър Вишер от Института за молекулярна биология са на мнение, че ген, който по-рано не е бил свързан с Паркинсон, е бил атакуван от невротоксин, съдържащ се в синьозелените водорасли, което е предизвикало генетични промени, водещи до развитието на болестта .

Паркинсон е прогресиращо мозъчно заболяване, което води до треперене, скованост, затруднения с баланса, движенията и говора.

Учените потърсили връзка между Паркинсон и промените в генома, които контролират включването и изключването на определени гени, и открили, че активността на гена е била намалена, когато е бил изложен на влиянието на синьозелени водорасли.

Според изследването контактът с токсичните водорасли заплашва здравето на хората.

Независимо проучване, проведено в Нов Южен Уелс и Нова Зеландия също доказва, че невротоксините от синьозелените водорасли намаляват клетъчната активност в гена. Проучването установи, че това може да доведе до по-високи нива на оксидативен стрес (състояние, при което се наблюдава недостиг на антиоксиданти –бел. ред.) в нервните клетки, свързани с болестта на Паркинсон.

Паркинсон засяга 1 от всеки 100 души над 60-годишна възраст. Според експерти, техният брой ще се удвои до 2040 г., въпреки че учените са оптимисти по отношение решаването на загадката за борба със заболяването. /БГНЕС