Newsweek: Защо светът не трябва да подценява ШОС и засилването на съюза Индия–Китай–Русия-Иран

Докато президентът на САЩ Джо Байдън се подготвяше да отпразнува Деня на независимостта във Вашингтон, индийският министър-председател Нарендра Моди започна да организира виртуална среща на върха заедно с колегите си от Китай, Русия, Пакистан и няколко други държави, за да подпише нови споразумения в съответствие с нарастващия блок от незападни сили.

В коментари, споделени с „Нюзуик“, пресслужбата на Секретариата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) очерта стремежите на групата и какво може да се очаква от срещата на Съвета на държавните глави (СГГ) днес, включително осигуряването на членство на Иран и разширяването на пътя за присъединяване и на Беларус.

"Срещата на върха на ШОС е платформа за демонстриране на общите стремежи на държавите членки и за представяне на крайно необходими инициативи", заяви пресслужбата, "платформа, която става все по-необходима във време на глобални политически сътресения и нарастване на разрушителните заплахи и предизвикателства."

Срещата се провежда под мотото SECURE - съкращение, измислено от Моди, което включва принципите на сигурността, икономиката и търговията, свързаността, единството, зачитането на суверенитета и териториалната цялост и околната среда. Очаква се осемте лидери на ШОС, сред които са и ръководителите на централноазиатските държави Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, да подпишат 14 документа за инициативи, вариращи от борба с тероризма до сътрудничество в областта на цифровите технологии.

Според пресслужбата в дневния ред ще бъде включено и "задълбочено обсъждане на мерки за борба със съвременните предизвикателства и заплахи", както и механизми за разширяване на ШОС, към която през последните години се наблюдава засилен интерес, тъй като все повече държави се стремят да укрепят многостранното сътрудничество извън форумите, традиционно доминирани от САЩ и техните съюзници.

Въпреки разширяването на членския състав на блока, който понастоящем представлява около 44% от световното население, членовете и филиалите на ШОС далеч не са съгласувани в по-широките си геополитически интереси. Редица асоциирани държави са въвлечени в дълбоко вкоренени вражди, които отдавна пораждат опасения относно сплотеността на групата и ефективността ѝ да действа като колектив.

В частност руският президент Владимир Путин, който днес направи първата си виртуална международна изява след неуспешния бунт на групата "Вагнер" в края на миналия месец, изтъква ШОС като инструмент за оповестяване на незападни гледни точки по въпроси като войната в Украйна - въпрос, по който няма консенсус сред държавите членки на ШОС.

И все пак ролята на Москва в създаването на ШОС е формираща, а организацията узрява със засилването на връзките на Русия с Китай.

Началото на ШОС може да се проследи до април 1996 г., когато Китай, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан създават Шанхайската петорка за разрешаване на напрежението по границите след края на Студената война и засилване на икономическото и военното сътрудничество и сътрудничеството в областта на сигурността. Пет години по-късно, през юни 2001 г., към тези пет държави се присъединява Узбекистан, за да създаде ШОС, която да ускори тези усилия в нов формат, докато Пекин и Москва се готвят да подпишат все още актуалния си двустранен договор за приятелство през следващия месец.

През годините ШОС продължи да разработва нови механизми за сътрудничество и започна да привлича нов интерес. Ядрените южноазиатски съперници Индия и Пакистан се присъединиха към нея през 2015 г. и станаха пълноправни членове през 2017 г., отбелязвайки последните такива присъединявания до момента.

ШОС събира и редица държави наблюдатели, включително Афганистан, Беларус, Иран и Монголия, както и редица партньори за диалог като Армения, Азербайджан, Камбоджа, Египет, Кувейт, Малдивите, Мианмар, Непал, Катар, Саудитска Арабия, Шри Ланка, Турция и Обединените арабски емирства.

Офертата на Иран да стане деветата пълноправна държава - членка на ШОС, привлече особено внимание на международната общност, тъй като Техеран се стреми да укрепи отношенията си с Пекин, Москва и други регионални сили в условията на непоколебима кампания на санкции от страна на Вашингтон заради ядрената програма на Ислямската република.

Пресслужбата на Секретариата на ШОС съобщи пред „Нюзуик“, че "процедурите за присъединяване на Ислямска република Иран към Организацията като държава членка трябва са финализирани" на срещата на върха на лидерите.

Този ход беше предприет, тъй като Саудитска Арабия наскоро одобри свой собствен статут на партньор в диалога на ШОС след сключеното с посредничеството на Китай споразумение за възобновяване на дипломатическите отношения между Рияд и Техеран през март. Както Иран, така и Саудитска Арабия подадоха допълнително заявление за присъединяване към икономическата коалиция БРИКС, която включва още Китай, Индия и Русия, както и Бразилия и Южна Африка.

Пресслужбата на Секретариата на ШОС заяви, че организацията е "отворена" и че "понастоящем 11 западноазиатски държави са членове на организацията в един или друг формат, а други държави от Близкия изток многократно са изразявали интереса си към сътрудничество с ШОС".

И докато Иран получи пълноправно членство в ШОС, на срещата се очаква и близкият източноевропейски съюзник на Русия - Беларус, също да напредне по същия път.

"По време на заседанието на ШОС е планирано и подписването на меморандум за ангажимента на Република Беларус да стане държава членка на Шанхайската организация за сътрудничество", заявиха от пресслужбата. "Минск се приближи с една стъпка към присъединяването си към Организацията като държава членка. Очакваме, че всички правни процедури ще бъдат приключени в близко бъдеще".

Напредъкът на Беларус дойде в момент, когато страната все повече затъва в продължаващата война на Русия в Украйна. Близо година и половина след като през февруари 2022 г. позволи на руските войски да започнат нападение от беларуска територия в Украйна, президентът Александър Лукашенко изигра посредническа роля в спирането на опита за въоръжен бунт, започнат в края на миналия месец от шефа на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин на територията на самата Русия.

Въпреки тези геополитически конфликти пресслужбата заяви, че ШОС само е станала по-популярна сред държавите от всички континенти. Освен Беларус и Иран на срещата на върха са поканени и ръководителите на другата държава-наблюдател на ШОС - Монголия, и на често гостуващия Туркменистан, както и лидерите на ООН, Общността на независимите държави (ОНД), Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), Евразийския икономически съюз (ЕАИС), Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия (КВМДА) и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

"Фактът, че ШОС е широко призната от евроазиатските държави, още веднъж доказва ефективността на Организацията и нейната международна привлекателност", заявиха от пресслужбата. "Все повече държави виждат в ШОС жизнеспособен механизъм за многостранна дипломация, за съвместна работа по общите предизвикателства и заплахи, за да се гарантира сигурността и стабилността в региона на ШОС."

Въпреки това различните мнения на членовете на ШОС, държавите наблюдателки и партньорите в диалога продължават да подклаждат известен международен скептицизъм по отношение на бъдещето на блока.

Но пресслужбата на Секретариата на ШОС твърди, че блокът е подходящ да преодолее тези спорове, за да работи за постигането на общи цели. Пресслужбата заяви, че "не сме разработили механизъм за разрешаване на разногласията и споровете между държавите членки", тъй като "всички държави членки на ШОС следват принципите на Шанхайския дух, по-специално принципите на взаимно доверие, взаимна изгода, равенство и уважение, което спомага за създаването на благоприятна атмосфера за сътрудничество".

Досега първото в историята на ШОС председателство на Индия изглежда подкрепя този идеал, тъй като на проведеното през май заседание на Съвета на министрите на външните работи на ШОС за първи път от 12 години насам високопоставен пакистански дипломат пътува до Индия на фона на продължаващите враждебни действия по границата, а на заседанието присъства и външният министър на Китай в момент, когато териториалният спор между Пекин и Ню Делхи подклажда високо напрежение.

Индия също така поддържа дългогодишно партньорство с Русия въпреки засилващите се отношения на Ню Делхи с Вашингтон, който призова страните да изолират Москва заради конфликта в Украйна. Преди по-малко от две седмици Моди се завърна от среща с Байдън във Вашингтон, където укрепи американско-индийските връзки, като същевременно поддържаше политика на стратегическа автономия, която включваше изграждане на отношения и в цяла Евразия.

Пресслужбата на Секретариата на ШОС отбеляза, че председателството на Индия е белязано от "период на интензивна дейност", включващ около 134 срещи на различни нива от септември миналата година насам.

"Държавите членки на ШОС, се ангажират да превърнат региона на ШОС в мирен, устойчив, проспериращ и хармоничен регион", заяви пресслужбата. "За постигането на тази амбициозна цел всички държави членки, като отчитат особеностите и различията на всяка страна, търсят допирни точки и се стремят да се разбират взаимно, за да намерят връзка и да създадат пространство на приятелство и доверие."

"Както има различия и противоречия между хората, така има различия и противоречия и между държавите членки", добави пресслужбата. "Основното правило на семейството на ШОС е да не се внасят двустранни противоречия в организацията." /БГНЕС