Нейкова: Нов състав на ЦИК не би трябвало да има проблеми за евроизборите

Централната избирателна комисия активно работи за провеждането на евроизборите през май по действащия Изборен кодекс. Мандатът изтича на 21 март. Това заяви на брифинг членът на ЦИК Камелия Нейкова, предаде репортер на БГНЕС.

Продължаваме да си вършим работата, а на следващия състав на комисията ще оставим законодателство, такова че да могат да проведат законни избори за Европейски парламент, допълни другият член на ЦИК Александър Андреев.

В момента по работни групи се обсъждат книжата за изборите, съобразени с направените поправки в Изборния кодекс. Обсъжда се и разяснителната кампания.

Камелия Нейкова смята, че не би трябвало смяната на състава на ЦИК да създаде трудности за провеждането на изборите. „Когато има приемственост и всичко е по правилата на закона, всеки един състав би могъл да се справи“, убедена е тя.

Българската Централна избирателна комисия беше домакин заедно със Световната организация на органите на управление на избори А-WEB на седмото заседание на изпълнителното бюро на организацията. Делегатите са единодушни, че работата на нашата ЦИК е на световно ниво./БГНЕС