Незаконните пътища унищожават горите по света

Мащабни усилия за "ръчно картографиране" разкриха зашеметяващия размер на незаконните или неофициални пътища, прокарани през горите на Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея.


Използвайки сателитни изображения, изследователи от Австралия и Индонезия измериха 1,37 милиона километра пътища - между три и седем пъти повече от официално регистрираните в международните бази данни пътища за същата територия. Те установяват, че в околностите на тези липсващи "пътища-призраци" обезлесяването е нараснало неимоверно.

Това е обезпокоително откритие, направено само в една част на света - Югоизточна Азия, където се намират най-големите тропически гори извън Амазония и басейна на река Конго.

То идва в момент, когато светът наистина трябва да ограничи обезлесяването, за да постигне целите си за опазване на биологичното разнообразие и да избегне опасни критични точки, които могат да доведат до катастрофални последици, ако бъдат преминати.

"Събрани заедно, нашите констатации показват, че разрастващите се, слабо проучени призрачни пътища са сред най-сериозните от всички преки заплахи за тропическите гори", пишат еколога от университета "Джеймс Кук" Джейдън Енгърт и колегите му в публикувания документ.

Общо на изследователите и техния екип от 210 обучени доброволци са им били необходими повече от 7000 часа, за да картографират ръчно пътищата, които са могли да забележат на сателитните снимки на Google Earth на около 1,4 милиона квадратни километра земя в Азиатско-тихоокеанския регион.

Анализът им разкрива огромна мрежа от пътища, пресичащи островите Борнео, Суматра и Нова Гвинея. Общата дължина на тези пътища възлиза на 1,37 млн. км - между 3 и 6,6 пъти повече от това, което е регистрирано в две международни бази данни.

В разговор с Бенджамин Томпсън от списание Nature старши авторът на изследването Бил Лаурънс заяви, че всеки, който добива природни ресурси като дървесина, минерали или застрашени диви животни, може да участва в прокарването на тези незаконни, нелегални и неформални пътища през гори или вече деградирали земи.

"Истината е, че има много незаконни дейности", обясни Лаурънс, биолог в университета "Джеймс Кук" в Австралия.

Въпреки че проучването не разглежда кой е отговорен за изграждането на тези пътища, то показва, че официалните регистри сериозно подценяват човешкото въздействие в тези райони.

Изграждането на пътища "почти винаги" предхожда загубата на гори, установява допълнителен анализ на сателитни снимки между 1985 и 2020 г. В около 92% от 12-те изследвани фокусни зони, всяка с площ около 400 кв. км, близката гора е била изсечена по време на изграждането на пътищата или скоро след появата им. /БГНЕС