Ния Коновска: В България липсва регистър на недоносените деца

Един от големите проблеми, които в България срещаме, е липсата на регистър на недоносените деца. Това каза пред БГНЕС Ния Коновска, която е психотерапевт към фондация „Нашите недоносени деца”.

„Ние от Фондацията всъщност много се борим за това да има такъв регистър. Нашите данни идват основно от статистики извън България”, подчерта тя и добави, че са написали проект към Министерството на здравеопазването, но все още нямат отговор. „И няма заявени стъпки от страна на министерството, за да се създаде такъв регистър, лично ние сме дали доста насоки. Липсата на такъв регистър води до това, че здравното ни министерство не знае какви средства трябва да отпусне, в какви направления трябва да се разпределят, за да може децата да получат адекватната грижа от здравната каса”, каза психотерапевтът към фондацията.

„6 000 недоносени деца се раждат всяка година в България”, каза тя. Ния Коновска отбеляза, че 10% от децата, които се раждат на година, са недоносени. „България всъщност не се различава много от световните проценти”, каза специалистът и добави, че конкретни проценти за тази година все още няма, тъй като излизат в началото на следващата година, около март месец.

Ния Коновска каза, че един от най-основните проблеми в момента, на който срещат родителите, на база на тази COVID-ситуация, в която всички живеем е, че те са разделени от своите бебета. „Когато се роди едно недоносено бебе в тази ситуация в момента, обикновено родителят няма никакъв достъп до него - не може да го прегърне, не може да го види. Много родители са виждали децата си само в дните, в които майката примерно е била в болницата и след това не го вижда с няколко месеца. И това е изключително травмиращо не самата майка, то също има и своите ефекти върху психоемоционалното развитие на бебето”, подчерта тя. /БГНЕС