Няколкостотин са случаите на COVID за поредно денонощие

442 са новите COVID случаи за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал.


От направените 2726 теста, положителните са 16,21%.

Към днешна дата в болница са 352 души с диагноза COVID-19, от които 22 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в лечебно заведение са 75.

В последните 24 часа са поставени 4365 дози ваксина.

Междувременно от Столичната регионална здравна инспекция изпратиха указания до директори на училища и детски градини. С оглед ръста на заразени с коронавирус, се затягат мерките за контрол за допускане на децата в ясли, детски градини и училища. Медицинските лица в детските заведения ще проверяват всяко едно дете за висока температура, болно гърло и други характерни симптоми.

БГНЕС припомня, че във вторник премиерът Николай Денков съобщи, че в момента няма никаква причина да се променят правилата за здравна безопасност и да се налагат каквито и да е ограничения.

В традиционното си месечно интервю в социалната мрежа Фейсбук Денков категорично опроверга разпространяваните в интернет лъжи за предстоящ локдаун или масово носене на маски заради COVID-19. Той припомни, че още през миналата година беше приет национален план за справяне с пандемията, в който ясно са описани индикаторите, при които е необходимо въвеждането на допълнителни мерки. Един от ключовите индикатори е натовареността на болниците, а към момента няма никакви сигнали за претоварване на здравната система. Страната ни продължава да се намира на най-ниския етап на реакция съобразно епидемиологичните показатели.

„Няма никаква причина да се търси развитие в друга посока“, заяви още премиерът и призова българските граждани да се информират по темата само от официални източници. /БГНЕС