Няма да има гласуване за членството на България и Румъния в Шенген

България и Румъния няма да влезнат в Шенген и тази година, тъй като членството им няма да бъде гласувано в Съвета по правосъдие и вътрешни работи (СПВ) на 4-5 декември, съобщи HotNews.ro.


Присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство беше включено в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи от 4-5 декември, точно както фигурираше в дневния ред на СПВ от 2022 г., когато Букурещ беше блокиран от Виена.

Румънски правителствени източници обаче твърдят, че няма да има гласуване, като се има предвид, че Нидерландия, където току-що бяха проведени избори, не е дала съгласието си за присъединяването на България, която е в пакет с Румъния.

"Няма да има гласуване и темата ще остане в застой, докато не се изясни ситуацията в Нидерландия. Румънците и българите, подкрепени от испанците, настояват темата за присъединяването на Румъния и България към Шенген да остане отложена в дневния ред", заявиха цитираните правителствени източници.

Според същите източници властите в Букурещ ще се опитат да свикат извънреден Съвет на СПВ след средата на декември, на който ще бъде обсъдено присъединяването на две стъпки, с влизане на въздушните граници, от март 2024 г. Това обаче е положителният сценарий.

БГНЕС припомня, че Нидерландия се противопостави на присъединяването на България към Шенген, а Австрия се противопостави на влизането и на двете държави в зоната за свободно движение.

В Нидерландия току-що бяха проведени избори, чийто резултат е от значение за уравнението на присъединяването на Румъния и България към Шенген.

Изненадващият победител беше крайнодясната партия на антиислямския популист Герт Вилдерс. Той се възползва от широко разпространеното сред холандците разочарование от миграцията, като обеща "затворени граници" и отложи обещанието си да забрани Корана.

В същото време Виена многократно е давала да се разбере, че не е променила позицията си. Последният сигнал беше изпратен наскоро от министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, който заяви, че Виена запазва правото си на вето върху разширяването на Шенгенското пространство с Румъния и България.

Австрийският служител обаче настоя, че блокадата няма да бъде насочена срещу Румъния или България, тъй като съществува "фундаментален проблем" с Шенген.

"Това не беше правилно. Надявам се, че един ден то ще бъде преразгледано", заяви австрийският президент Александър Ван дер Белен относно решението на неговото правителство да блокира влизането на Румъния в Шенген.

Австрийският държавен глава, чиято роля е формална, наскоро заяви, че решението на федералното правителство да блокира присъединяването на Румъния и България към Шенген е било неправилно и се надява, че "един ден то ще бъде преразгледано".

"Когато австрийското федерално правителство каза "не" на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, аз като президент не бях съгласен с това решение. Не виждах никаква причина за блокиране на Румъния и България в Шенген, при положение че системата така или иначе не работи“, каза той.

"Въпросът е обширен и един от проблемите, който възниква ще бъде как може да се контролира потокът от хора, които търсят работа или убежище в една от страните. Според мен обаче това няма нищо общо с Шенген. Смятам, че решението на австрийското федерално правителство е погрешно, и се надявам, че един ден това решение ще бъде преразгледано.

В продължение на няколко месеца водих разговори с президентите на Румъния и България, но аз нямам изпълнителна власт. Повтарям, че това решение не беше правилно", заяви Ван дер Белен.

Карл Нихамер, канцлерът на Австрия и лидер на консервативната Австрийска народна партия (ÖVP), многократно е обосновавал блокирането на влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство с факта, че те няма да предотвратят потока от нелегални мигранти, които достигат границите на ЕС, за да навлязат в пространството на общността.

Съвсем наскоро, в края на октомври, Нихамер заяви, че разширяването на Шенген при сегашните условия е "немислимо" и че зоната на свободно движение трябва да бъде "фиксирана".

Главата на австрийското правителство говори пред журналисти след срещата си с българския министър-председател Николай Денков, който беше на еднодневно посещение във Виена с надеждата да промени позицията на Австрия, която се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Двамата проведоха среща на четири очи, последвана от двустранни разговори с участието на българската делегация, в която бяха включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

"Шенген трябва да бъде коригиран. Докато не бъде поправен, не можем да го разширим", настоя Нихамер. Той подчерта, че самите външни министри на ЕС казват, че Шенгенската система не работи. Все повече държави въвеждат граничен контрол, което означава, че системата за свободно придвижване не отговаря на истинския си смисъл, подчерта канцлерът. Той заяви, че 75% от мигрантите, заловени в Австрия, не са регистрирани, което представлява проблем за сигурността.

Два дни по-късно, на 26 октомври, румънският президент Клаус Йоханис заяви, че аргументите, с които Виена продължава да държи Румъния пред вратата на Шенгенското пространство, са "най-малкото пресилени".

Партията на свободата на Австрия (FPÖ), крайнодясна партия с още по-твърди позиции по отношение на миграцията от сегашното правителство, ръководено от Карл Нихамер, е начело в социологическите проучвания преди парламентарните избори догодина .

Последните сондажи на общественото мнение сочат, че ако изборите за федерален парламент се проведат сега, FPÖ ще получи 29% от подадените гласове, което е с 13% повече, отколкото спечели на регионалните избори преди две години./БГНЕС