Нидерландия пребори САЩ и е първият 1/4-финалист на Мондиала

Нидерландия се превърна в първия четвъртфиналист на Световното първенство по футбол, след като надигра САЩ с 3:1 в откриващия двубой от програмата на 1/8-финалите в Катар. На "Халифа Интернешънъл" "лалетата" очаквано получиха сериозен отпор от американска страна, но по-добрата им ефективност се оказа ключова за крайния успех.

Дензъл Дъмфрис се отчете с гол и две асистенции за победата на "лалетата".

След добро спасяване на Андрис Ноперт в началото на срещата, нидерландците излязоха с едни гърди напред в резултата след добър пас на Дензъл Дъмфрис от дясно и точна интервенция на Мемфис Депай. Последваха равностойни минути, като играчите на Луис ван Гаал дочакаха своя момент в добавеното време на първата част, когато отново Дъмфрис центрира от дясната страна и там Дейли Блинд, в своя мач номер 98 с националната фланелка, бе безкомпромисен за 2:0.

Началото на второто полувреме бе за "янките", но Тим Рийм не успя да намали дефицита на Грег Берхалтер и компания. Все пак, американците стигнаха до попадение в 76-та минута, когато влезлият от пейката Хаджи Райт с голяма доза късмет преодоля Ноперт след остро подаване по земя на Кристиан Пулишич. Райт имаше шанс да вкара и преди гола, а при 1:2 Ноперт излезе предвидливо и изчисти топката. Добрите минути за САЩ обаче не доведоха до равенство, а до точно обратното. Нидерландците стигнаха до трети гол, когато Блинд и Дъмфрис си размениха ролите и този път десният бек ознаменува силната си игра с попадение. До края американците нямаха сили за нов отговор и така "лалетата" са първият ясен четвъртфиналист в Катар.

Така Ван Гаал класира отбора отново до последните осем на Мондиал, след като го стори и по време на престоя си начело през 2014 - тогава Нидерландия стигна до полуфиналите в Бразилия, където отпадна от Аржентина. Сега Лионел Меси и компания могат да се изправят срещу "лалетата" кръг преди 1/2-финалите, ако в късния мач днес се справят с Австралия. /БГНЕС