Нидерландия пречупи Украйна с късен гол на Дъмфрис

Нидерландия надигра Украйна с 3:2 в двубой от група С на Европейското първенство по футбол.

Дъмфрис изигра страхотен мач и донесе победата на "лалетата".

На „Йохан Кройф Арена“ в столицата Амстердам, „лалетата“ играха по-силно през първата част, но добрите намеси на вратаря на украинците Георге Бушчан и пропуск от близка дистанция на Дензъл Дъмфрис задържаха резултата равен преди почивката. Възпитаниците на Андрей Шевченко рядко опитваха да атакуват вратата на най-възрастния страж в историята на Нидерландия на световни и европейски първенства Маартен Стекеленбург.

След паузата домакините се развихриха и вкараха два гола в рамките на седем минути. Капитанът на „лалетата“ Жоржиньо Вайналдум откри в 52-та, а седем по-късно Вут Вегхорст удвои аванса на Франк де Бур и компания. Нидерландците контролираха развоя на събитията, но допуснаха отпускане, от което Украйна се възползва с две бързи попадения. Андрий Ярмоленко първо реализира с чудесен изстрел с левия крак, а Роман Яремчук бе изпуснат от Вегхорст и оползотвори с глава центриране на Руслан Малиновски.

Украинците обаче не издържаха и пет минути преди края на редовното време Дъмфрис ознаменува силната си игра с гол с глава след подаване на резервата Нейтън Аке. До края не паднаха нови попадения и така Нидерландия стартира с победа на Евро 2020. Тимът продължи добрата си успеваемост при откриващи мачове на европейски първенства, като има само една загуба – от Дания, през 2012. „Лалетата“ се изравниха с Австрия, който по-рано удари Северна Македония с 3:1. В следващите мачове от групата Украйна играе със Северна Македония, Нидерландия се изправя срещу Австрия. /БГНЕС