Нидерландия спира ваксинацията с AstraZeneca на лица под 60 години

Нидерландия спира използването на ваксината, произведена от британско-шведската компания AstraZeneca, при хора на възраст под 60 години. Това съобщи Министерството на здравеопазването, социалните грижи и спорта на страната.

Отделът обясни това решение с такъв страничен ефект на лекарството като възможно образуване на кръвни съсиреци.

По-рано днес центърът "Lareb", който изследва рисковете от употребата на лекарства, заяви, че след 400 000 ваксинации са установени 5 случая на подобни усложнения при жени на възраст 25-65 години. Една от тях е починала.

Както уверява временният вицепремиер, министър на здравеопазването, благосъстоянието и спорта Хуго де Йонге, не трябва да има съмнения относно безопасността на ваксините.

"Основният въпрос е дали тези усложнения се появяват след ваксинация или се появяват дори преди ваксинацията, подчерта той. "Много е важно случаите в Нидерландия да бъдат внимателно разследвани от Европейската агенция по лекарствата. Но е по-добре да се презастраховаме, поради което спираме употребата на ваксината за хора под 60-годишна възраст като предпазна мярка."

Според министъра решението ще засегне около 10 000 души на възраст под 60 години, които вече са уговорили час за ваксинация. По-рано подобни решения бяха взети от Германия и Канада. В Германия ваксинацията е спряна за хора на възраст под 60 години, а в Канада - до 55 години.

Преди това като предпазна мярка редица страни прекратиха употребата на ваксината на AstraZeneca поради съобщения за образуване на кръвни съсиреци, но след известно време повечето страни възобновиха употребата на лекарството. EMA смята, че ваксината, която сега се нарича Vaxzevria, е безопасна и ефективна и ползите надвишават рисковете. В същото време агенцията не изключва лекарството да има тези странични ефекти и провежда допълнителни изследвания за това. /БГНЕС, ТАСС