Нидерландия и Украйна подписаха споразумение за сигурност

Украйна и Нидерландия подписаха споразумение за сигурност, което ще осигури на Киев военна помощ в размер на 2 млрд. евро през тази година, съобщи президентът Володимир Зеленски, предаде АФП.


През последните три месеца Киев се сблъска със силен натиск на фронтовата линия и призова западните съюзници да изпратят повече помощ, тъй като се бори с недостига на боеприпаси.

Споразумението беше постигнато по време на среща между Зеленски и нидерландския министър-председател Марк Рюте в Харков, втория по големина град в Украйна, който често е мишена на руски атаки.

"Днес с Марк Рюте подписахме двустранно споразумение за сигурност между Украйна и Нидерландия", заяви Зеленски в публикация в социалните медии.

"Документът предвижда 2 млрд. евро военна помощ от Нидерландия през тази година, както и по-нататъшна помощ за отбрана през следващите 10 години", каза той.

Миналия месец Украйна предупреди, че е получила по-малко от една трета от един милион артилерийски снаряда, които Европейският съюз е обещал да достави, и се бори да удържи отбраната си.

През февруари тя изтегли силите си от източния град Авдийвка на фона на трудности с осигуряването на боеприпаси, като по този начин Москва получи първата си голяма териториална придобивка от повече от година насам. /БГНЕС