Нидерландия: Край на ровенето в телефона по време на час

От 1 януари 2024 г. Нидерландия слага ред с нова образователна наредба, която забранява мобилни телефони, таблети и смарт часовници в класната стая. Идеята се обсъжда от доста време и по нея са хвърлили немалко усилия двама министри преди да стане факт, съобщи за БГНЕС журналистът Апостол Апостолов.


Единственото изключение ще се допуска за деца със смарт часовници само по медицински причини.

След влизането в сила от следващата година, наредбата ще има 6-месечен гратисен период, за да се прецени нейната ефективност и дали ще са необходими още мерки. На този етап това е само наредба, но може да се превърне в закон, приет от парламента, уточняват от министерството.

Относно въпроса за телефона в час училища и родители обсъждат отдавна мярката и дебатите са завършили с подписване на споразумение. 30% от училищата вече са затегнали мерките през последните месеци, казва пред обществената медия NOS Хенк Хагоорт от училищната организация VO-raad. "Никой не иска разсеяни ученици в класната стая и затова мобилните телефони трябва да се използват само в онези моменти, когато това е от полза за урока и помага на учителя."

Студентският съюз смята, че мобилният телефон е станал незаменим за учениците, но все пак подкрепя директивата, тъй като е договорено, че мобилният телефон може да се използва за образователни цели.

Фондация "Родители и образование" вижда директивата като подкрепа за родителите, които предпочитат да забранят на детето си да използва мобилния телефон по време на час. "Трудно е за родителите да направят нещо подобно сами, да кажат: "Не можеш да направиш това, дори приятелите ти да могат". Доволни сме от решението", казва директорът Лобке Вламинг.

Образователният синдикат AOb е провел проучване сред учителите по-рано тази година. "Никога не съм виждал анкета, попълнена толкова бързо", каза членът на борда Джелмър Евърс. Не по-малко от 73% от членовете на средните училища искат национална забрана на мобилните телефони в класната стая.

В началното образование 54% подкрепят забраната на мобилните телефони. Разговорите са в начална фаза и все още не е ясно дали ще се стигне до колективно споразумение. През есента ще стане ясно дали и най-малките ще останат без телефона си, докато учителят преподава. /БГНЕС