Нидерландски наркобарон осъден на доживотен затвор

Най-опасният нидерландски наркобарон беше осъден на доживотен затвор за поредица от убийства, извършени между 2015 и 2017 г., съобщиха от съда в рамките на мащабен съдебен процес, предаде АФП.

"Осъждаме всички заподозрени. Ридуан Таги получава доживотен затвор", заяви съдията неидентифициран от съображения за сигурност от строго охранявания съд в Амстердам, който осъди и 16 други членове на картела.

Таги беше обвинен, че е дърпал конците на наркокартела, наречен "Mocro Maffia" - организация, описвана като "добре смазана машина за убийства". Той и съучастниците му бяха съдени за шест убийства и четири опита за убийства.

Шестнадесет други заподозрени получиха присъди, вариращи от доживотен затвор до една година и девет месеца затвор.

Присъдата е произнесена почти шест години след началото на процеса в строго охраняван съд, известен като "Бункера", в покрайнините на Амстердам.

46-годишният Ридуан Таги, който е роден в Мароко и е израснал в Нидерландия, е смятан за ръководител на международна организирана престъпна група, чиито корени са в страните от Бенелюкс, известна като "Mocro Maffia" поради мароканския произход на някои от членовете ѝ.

Всъщност терминът се отнася до група престъпни групи, считани за едни от най-големите разпространители на кокаин в Нидерландия.

Таги е арестуван в Дубай през 2019 г. и е затворен в свръхсекретен холандски затвор. Въпреки това той продължил да управлява бандата си отвътре, като предавал съобщения на съучастниците си отвън, според прокуратурата.

Според наблюдателите мащабът на процеса, наречен "Маренго", е безпрецедентен в Нидерландия. Армията беше мобилизирана, за да охранява района около съда по време на заседанията. Прокурорите и съдиите се придвижват с бронирани автомобили.

Холандска стрийминг платформа дори е създала сериал, наречен "Mocro Maffia".

Престъпленията са извършени между 2015 и 2017 г., като са насочени главно срещу лица, заподозрени от бандата, че са станали информатори на полицията.

Убийството през 2017 г. в Утрехт на мъж на име Хаким Чангачи се смята от прокуратурата за грешка.

Малко след това един от предполагаемите членове на бандата, идентифициран като "Набил Б", се предава на полицията и се съгласява да стане свидетел на обвинението.

Последва нова вълна от насилие с убийства, които шокират страната. Трима души, близки до Набил Б., са убити: брат му през 2018 г., адвокатът му Дерк Вирсум през 2019 г. и известният журналист Петер Р. де Врис, смятан за негов довереник, през 2021 г.

Ридуан Таги винаги е отричал обвиненията, като е твърдял, че парите, похарчени за този "фиктивен процес", вместо това е трябвало да бъдат инвестирани в образованието, полицията и здравеопазването, съобщава вестник Het Parool.

Нито един от заподозрените не направи изявления по време на процеса, който се забави с няколко обрата.

Инез Уески, тогавашният адвокат на Таги, е арестувана през април 2023 г. по подозрение, че е помагала на клиента си да общува с външния свят.

Назначените впоследствие нови адвокати подават оставка, твърдейки, че не са имали достатъчно време да се подготвят. Тогава Таги решава сам да води защитата си.

Делото на обвинението обхващало повече от 800 страници, включително уличаващи доказателства от Набил Б. и разговори от криптирани телефони. /БГНЕС