Нидерландски съд осъди трима заподозрени за MH17, а един беше оправдан

Нидерландски съд осъди трима мъже и оправда един за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines над Украйна през 2014 г., при което загинаха всички 298 души на борда.

„Руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинецът Леонид Харченко са признати за виновни за убийство и умишлено предизвикване на самолетна катастрофа, докато руснакът Олег Пулатов е невинен“, заяви главният съдия Хендрик Стеенхуис.

"Съдът счита, че доказаните обвинения са толкова тежки, че би било подходящо само най-високото възможно наказание лишаване от свобода", допълни той.

Процесът започна през март 2020 г. в строго охраняван съд близо до амстердамското летище "Схипхол", откъдето е излетял обреченият Боинг 777. Прокурорите поискаха доживотни присъди.

На 17 юли 2014 г. на летище Схипхол в Амстердам на борда на полет 17 на Malaysia Airlines за Куала Лумпур се качват 298 души, включително 80 деца и 15 души екипаж.

Самолетът се е движел на височина 33 000 фута над Украйна. Това беше в първите дни на усилията на Русия да контролира части от страната.

По онова време това беше зона на конфликт на сравнително ниско ниво, но наскоро боевете се бяха пренесли и във въздуха. През предходните месеци бяха свалени няколко военни самолета.

В отговор Украйна затвори въздушното пространство на по-ниски височини - до 32 000 фута. Но самолетите все още пресичаха страната.

Боингът 777 на Малайзийските авиолинии е летял на 1 000 фута над това ограничено въздушно пространство.

В 13:20 ч. по Гринуич той губи връзка с контрола на въздушното движение.

Повечето хора на борда са от Нидерландия, следвани от Малайзия и Австралия. Те са пътували за мечтана почивка, конференция за СПИН, семейни събирания и др. В един миг всички планове за бъдещето са били унищожени.

"Все още ми липсват", казва Силене Фредрикс, чиито стени са украсени със снимки на сина ѝ Брайс и приятелката му Дейзи. Младите влюбени са се отправили към Бали - удоволствие след трудната година.

Преминаваме към 2022 г. и инвазията на Москва в Украйна през февруари отваря едва заздравели рани.

"Беше сърцераздирателно за нас", казва Силен. Тя е убедена, че сегашният конфликт е можело да бъде избегнат, ако светът беше заел по-твърда позиция през 2014 г.

"Путин никога не е бил спрян и все още не е спрян. И той няма да спре, докато не се направи нещо", казва Силен. Надявам се светът да се събуди сега, защото ние го знаехме още преди осем години".

Русия винаги е отричала каквото и да било участие и вместо това е изтъквала редица алтернативни теории - предполагайки, че украински изтребител е изстрелял ракетата или че украинските правителствени сили са отговорни, а в някои случаи е изфабрикувала доказателства в подкрепа на твърденията си.

Те на свой ред бяха старателно опровергани с материали, събрани от екип от международни следователи, и бяха отхвърлени от нидерландския съд.

Екипът установи, че разпадането на самолета във въздуха е причинено от детонацията на бойна глава от типа 9N314M, произведена в Русия и носена на ракета 9M38M1, изстреляна от източната част на Украйна с помощта на ракетна система "Бук".

Елиът Хигинс, основател на платформата за разследвания "Белингкат" (Bellingcat), се задълбочи в доказателствата от открити източници. Екипът му установи връзки с руската 53-та зенитноракетна бригада и прегледа публикациите на 200 войници в социалните мрежи, за да потвърди самоличността и ролята на много членове на подразделението, базирано в руските военни казарми в Курск. Bellingcat сподели откритията си с холандски прокурори. Той смята, че процесът е разкрил неоспорими доказателства за участието на Русия.

"Мисля, че на този етап, и особено при осъдителна присъда - каза ни Елиът, - всеки, който би твърдял, че Русия не е замесена в това сваляне, е наистина смешен човек".

Въз основа на своите открития Елиът Хигинс смята, че събитията от 2014 г. и 2022 г. са неразривно свързани.

"Хората просто си затваряха очите за това, политиците просто не се чувстваха комфортно да призоват Русия по начина, по който наистина трябваше да го направят. И те не реагираха по начин, който можеше да предотврати инвазията през 2022 г. Мисля, че трябваше да има по-голяма военна подкрепа за Украйна, трябваше да има повече санкции, трябваше да има по-силен отговор, отколкото видяхме тогава. Можеше да има превантивни мерки, които щяха да спасят живота на много хора".

Процесът даде възможност да се пресече руската дезинформация. Съдиите отхвърлиха алтернативната версия на събитията, лансирана от производителя на ракетите "Бук" "Алмаз-Антей", като фалшифицирана и без независима оценка.

"Самата катастрофа е факт. Но следващата катастрофа, бих казал, беше, че Русия никога не е сътрудничила. И това даде допълнителна болка за всички нас. А защо беше необходимо това? Просто се извинете", казва Ханс де Борст, докато показваше ваканционни снимки на 17-годишната му дъщеря Елсемиек, пред репортери на Би Би Си.

Той още пази спомена за Елсемиек, както и на паспорта и бордната ѝ карта, намерени непокътнати от останките на самолета.

Семействата в центъра на катастрофата на MH17 вярват в разследването, водено от Нидерландия.

"То е изключително важно за мен, защото това е онова усещане за справедливост, която трябва да бъде въздадена в един свят, който убива хора, които просто отиват на почивка. Ако не се въздава справедливост, тогава цялото ти усещане за добър свят вече не съществува. Така че да получиш справедливост от толкова много хора дава добро усещане и се надявам, че ще даде малко спокойствие по тази тема."

Сглобявайки улики, включително прихванати телефонни разговори, разкази на очевидци и дори метални фрагменти, намерени в телата на екипажа, разследващите успяват да установят вида на оръжието, да проследят маршрута му - от военна казарма в Русия, през границата до мястото на изстрелване в контролираната от проруските сепаратисти Източна Украйна - и да идентифицират основните заподозрени.

Това са трима руснаци и един украинец. Най-известният от тях е Игор Гиркин, който според прокурорите е бивш полковник от руската разузнавателна служба ФСБ.

Кремъл отхвърли съдебното производство и всички заподозрени отказаха да се явят в съда. Само един от тях, Олег Пулатов, беше наел екип от нидерландски адвокати, които да го защитават в съда.

Малко вероятно е съдебното решение да доведе до излежаване на присъда в затвора за това масово убийство, но разследването е създало неоспорими исторически данни и е осигурило на семействата известно спокойствие.

"Никога няма да си върнем децата", признава Силен Фредрикш, "но... ние се нуждаем от истината. И се нуждаем от справедливост. Това е малка част от нашата справедливост." /БГНЕС, АФП

Бадховедорп / Нидерландия