Нидерландски съд спря доставката на части за F-35 за Израел

Нидерландия трябва да спре доставките на части за изтребители F-35, използвани от Израел в Ивицата Газа, след като съд уважи жалба на организации за защита на правата на човека.


Групите твърдят, че доставката на частите е допринесла за предполагаеми "нарушения на международното право от страна на Израел във войната му с Хамас".

„Съдът нарежда на държавата да прекрати целия действителен износ и транзит на части за F-35 с крайна дестинация Израел в рамките на седем дни след връчването на това решение“, се казва в решението.

Притежаваните от САЩ части за F-35 се съхраняват в склад в Нидерландия и след това се изпращат до няколко партньора, включително Израел, чрез споразумения за износ.

„По този начин Нидерландия допринася за сериозни нарушения на хуманитарното право на войната в Газа“, твърдят правозащитните групи.

През декември окръжният съд в Хага определи, че доставката на частите е преди всичко политическо решение, в което съдиите не трябва да се намесват.

„Съображенията, които министърът прави, са до голяма степен от политическо естество и съдиите трябва да оставят на министъра голяма свобода“, постанови тогава съдът.

Нидерландските власти посочиха, че не е ясно дали изобщо имат властта да се намесят в доставките, част от операция, управлявана от САЩ, която доставя части на всички партньори в програмата за F-35.

Запознати твърдят, че Израел може лесно да ги набави от друго място. /БГНЕС