Нидерланските лидери се изправиха един срещу друг в голям телевизионен дебат

Шестимата лидери на основните партии в Нидерландия се изправиха един срещу друг в Ротердам, по време на теливизионен дебат.


Според ново проучване на общественото мнение Зелената левица/Либералната партия на Франс Тимерманс ще спечели 27 депутатския места от общо 150, ако изборите се проведат сега. Същата подкрепа има и партията в основата на последните четири правителства - "Народната партия за свобода и демокрация" на Дилан Йешилгьоз-Зегериус, съобщи "Гардиън".

Проучването обаче показва и увеличаване на броя на местата с шест до 26 за антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, която води кампания за недоверие към правителството и за "спиране" на имиграцията. Подкрепата за популярния десноцентристки депутат Питер Омцигт и неговия "Нов социален договор" спадна с четири места до 21 - въпреки че след провеждането на проучването Омцигт заяви, че ще бъде кандидат за министър-председател, което е една от несигурностите, които притесняват избирателите.

По време на дебата шестимата лидери на основните партии, сред които Каролина ван дер Плас от "Движението на фермерите и гражданите" и лидерът на либералдемократическата партия D66 Роб Йетен, се прекъсваха взаимно и не успяха да постигнат съгласие по нито една тема, освен по жилищната криза.


Злополучният сюжет се разигра в момент, когато новото проучване показа, че предходното изследване от миналата седмица, което показа ръст в полза на крайнодясната Партия на свободата, може да е стимулирало и прогресивните гласове за "Зелената левица".

Междувременно Тимерманс агитира левите избиратели да го подкрепят вместо по-малките групи, "в противен случай партиите ще създадат коалиция вдясно". Публикуваното изследване на социологическия отдел на телевизионната компания EenVandaag сочи, че половината от поддръжниците на Тимерманс биха гласували за него. /БГНЕС