Никога не вземайте душ в гръмотевична буря!

Въпреки че вероятността да бъдете ударени от мълния е малка, важно е да знаете как да останете в безопасност по време на гръмотевична буря. В световен мащаб всяка година около 24 000 души загиват от мълнии, а други 240 000 биват ранени.

Повечето хора са запознати с основните правила за безопасност при гръмотевична буря, като например да избягват да стоят под дървета или близо до прозорец и да не говорят по телефон с кабел (мобилните телефони са безопасни).

Но знаете ли, че по време на гръмотевична буря трябва да избягвате да вземате душ или да миете чинии?

За да разберете защо, първо трябва да знаете малко за това как действат гръмотевичните бури и мълниите. Обяснява "Сайънс Алерт".

Два основни елемента предизвикват развитието на гръмотевична буря: влага и издигащ се топъл въздух, които, разбира се, вървят ръка за ръка с лятото. Високите температури и влажността на въздуха създават големи количества влажен въздух, който се издига в атмосферата, където може да се образува гръмотевична буря. Облаците съдържат милиони водни и ледени капчици и тяхното взаимодействие води до образуването на мълнии. Издигащите се водни капки се сблъскват с падащите ледени капки, като им предават отрицателен заряд, а самите те остават с положителен заряд. При гръмотевична буря облаците действат като огромни генератори, които разделят положителните и отрицателните заряди, за да създадат огромни разделения на зарядите вътре в облаците. Когато гръмотевичните облаци се движат над Земята, те генерират противоположен заряд в земята и това е, което привлича светлинния удар към земята. Гръмотевичната буря иска да уравновеси своите заряди и прави това, като се разрежда между положителните и отрицателните области. Пътят на този разряд обикновено е пътят на най-малкото съпротивление, така че нещата, които са по-проводими (като метал), е по-вероятно да бъдат ударени по време на буря.

Най-полезният съвет при гръмотевична буря е: Когато гръмотевицата се разнесе, влезте на закрито. Това обаче не означава, че сте напълно защитени от бурята. Има някои дейности вътре, които могат да бъдат почти толкова рискови, колкото и да останете навън по време на бурята.

Ако не седите във вана навън или не се къпете под дъжда, е невероятно малко вероятно да бъдете ударени от мълния. Но ако мълния удари къщата ви, електричеството ще следва пътя на най-малкото съпротивление към земята. Такива неща като метални проводници или вода в тръбите осигуряват удобен проводник, по който електричеството може да стигне до земята.

Душът предлага и двете неща (вода и метал), което го прави идеален път за електричеството. Това може да превърне приятния релаксиращ душ в нещо много по-малко релаксиращо. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ настоятелно препоръчват на хората да избягват всички дейности с вода по време на гръмотевична буря - дори миенето на съдове - за да се намали рискът от удар.

Има и други рискове, за които трябва да внимавате по време на гръмотевична буря. Един от тях, който може да не изглежда очевиден, е опирането на бетонна стена. Макар че бетонът сам по себе си не е толкова проводим, ако е подсилен с метални греди (наречени "арматура"), те могат да осигурят проводим път за мълнията.

Също така избягвайте да използвате всичко, което е включено в електрически контакт (компютри, телевизори, перални машини, съдомиялни машини), тъй като всички те могат да осигурят пътища, по които да поеме мълнията.

Като правило, ако чувате гръмотевици в далечината, значи сте достатъчно близо до бурята, за да ви достигне мълния, дори и да няма дъжд.

Ударите от мълнии могат да се случат на разстояние до 15 км от основната буря.

Обикновено половин час след като чуете последния гръм, е безопасно време да се осмелите да влезете отново под душа. Гръмотевичните бури обикновено обичат да оставят коронния си номер за накрая, а вие със сигурност не искате да се окажете част от фойерверките! /БГНЕС