Никола Димитров: Ако получим подкрепа от България, в историческата комисия ще има по-добра атмосфера

И без Договора за приятелство с България ние имаме автентичен интерес от задълбочаване на сътрудничеството. Договорът само стимулира това нещо. Според мен и съседна България има интерес от това. Трябва да намерим начин, може би и да има по-продуктивна атмосфера в Историческата комисия, но тази по-продуктивна атмосфера ще бъде възможна, ако България ни подкрепя, както това правеше по време на европредседателството си.

Това каза пред Радио Свободна Европа македонският вицепремиер и министър по евроинтеграцията Никола Димитров.

Попитан как ще коментира недоволството на външния министър на РСМ Буяр Османи от работата на историческата комисия Димитров каза следното: Ние политиците се намираме в деликатна позиция - да даваме оценки за работата на експерти, академици, професори и т.н. и в конкретния случай за историята. Ако има политическа подкрепа, вероятно може и да има, но ако има политически натиск върху Комисията за да свърши нещо, тогава ще има голяма пропаст между Комисията и обществото. Мисля, че това нещо ще бъде контрапродуктивно. Поради тази причина всички трябва да бъдем много внимателни когато даваме оценки за работата на Комисията. В същото време членовете й, както и съпредседателите трябва да бъдат внимателни когато дават политически оценки, защото сме свидетели и на това нещо.

По отношение на преговорите между двете държави в момента Никола Димитров каза следното:

"Съжалявам, но не мога в подробности да говоря за сегашния компромис, защото се намираме в деликатен етап от този процес. Трябва да се даде шанс, да положим дипломатически усилия в преговорите, разговорите и контактите. Най-общо компромисът има две страни -едната е, разбрахме се да не се договаряме за всичко", казва Димитров и пояснява: Българската страна има своите позиции, а македонската нейните. Втората част от компромиса е онази, където имаме общ интерес да направим всичко, за да получим конкретна пътна карта, със срокове, с компетентните институциите, за изпълнението на Договора за приятелство. /БГНЕС