Никола Димитров: Без Договора с България щяхме да сме в тежко положение

Опозицията нагло и нечестно обърква гражданите. Отмяната на Преспанския договор с Гърция е невъзможно. Договорът с България е част от голям исторически процес. Това заяви македонският външен министър Никола Димитров в интервю за МКД.

„Опозицията не е честна към македонския народ и всички избиратели. Те искат да запазят ползите от Преспанския договор, като членството в НАТО или започването на преговори за членство с ЕС, но в същото време искат неговата отмяна. Не е често, защото те не казват какво ще се случи след това. Ще сключат ли по-добър договори?“, заяви Димитров.

Той подчерта, че политиката, която ВМРО-ДПМНЕ е водила в продължение на много години, включително по въпроса за името и така наречената антиквизация, е объркала хората и е намалила симпатиите и подкрепата за Македония отвън.

Попитан дали съжалява, че е подписал Преспанския договор, Димитров отговаря: „И тогава, и сега съм горд, че участвах и бях част от толкова важен исторически процес, че направих голяма крачка напред в затварянето на македонския въпрос. Мисля, че намерихме начин да осигурим най-важните неща за македонския народ. Предвид обстоятелствата и времевия контекст, мисля, че можем да се гордеем с постигнатото. Истинската оценка на такова историческо споразумение ще дойде в подходящия момент“.

Договорът от Преспа беше подписан през юни 2018 г. от Никола Димитров и неговият гръцки колега Никос Кодзиас в присъствието на тогавашните премиери на двете държави Зоран Заев и Алексис Ципрас. Споразумението сложи край на продължилия десетилетия спор за името на Македония, която прие да се казва Република Северна Македония.

Ципрас и Заев при подписването на Преспанския договор

Преспанският договор с Атина, както и подписаният на 1 август 2017 г. Договор за добросъседство и приятелство с Македония извадиха страната от международната изолация, в която я бе поставило управлението на ВМРО-ДПМНЕ на Груевски и откри пътя за членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Никола Димитров подчертава, че страната му би се намирала в много по-тежка ситуация, ако не беше подписала договора с България, особено в момента, когато се очаква да получи възможност за преговори с ЕС. Той признава, че договорът със София не е успял да реши всички проблеми, но се надява, че те ще бъдат разрешени по приятелски начин.

„За да имаме положителен резултат, трябва визионерство, широкообхватно приемането на днешната реалност от София, което ще ни даде възможност да погледнем назад по-уверено и може би с отворени очи да четем оригиналните документи по онази епоха. За героите, които са от голямо значение за македонската страна, но и за българската страна. Това ще бъде нашето израстване. Този процес изисква много търпение, енергия, големи политически инвестиции. Той много лесно може да бъде прекършен и ние носим взаимна отговорност“, каза Димитров.

По отношение на позицията на БАН за македонския език, външният министър призова българската общественост да се замисли, да се влезе в положението на македонската.

„Мисля, че с Договора за приятелство с България ние наистина за първи път открихме голям исторически процес. Той няма да приключи за една нощ и няма да е бърз. Но нашата отговорност е да бъдем мъдри, да пазим националните си интереси, но не и да изпадаме в задънена улица. Политиката е изкуството на възможното“, подчерта Димитров. /БГНЕС