Никола Димитров: Обърнахме страница, но тя е бяла и сега трябва да я напишем

Обърнахме страница, влязохме в изцяло нова ера, но тази страница е бяла и сега ще трябва да я напишем. Това заяви македонският външен министър Никола Димитров в интервю за гръцкия вестник „Ефимида тон синдактон“.

Първият македонски дипломат подчерта, че предстоят много предизвикателства. Първите са чисто практически - свързани с промяната на името, а след това и тези, които са свързани с изпълнението на втората част на споразумението "важно за освобождаването на огромния потенциал за сътрудничество и приятелство".

„Твърдо вярвам, че нашите две страни са естествени съюзници. Ние сме съседи, ние сме в Европа, Гърция със сигурност е по-голяма страна, но в съвременния свят всички можем да извлечем ползи от сътрудничеството“, казва Димитров.

По думите на външния министър политиците, които са на власт, трябва първо да мислят за интереса на страната и след това за интереса на партията.

„В момента по света не виждаме често политици, които мислят повече за следващите поколения, а по-малко за предстоящите избори, подчерта първият македонски дипломат.

Той беше категоричен, че Договорът от Преспа не е споразумение между две партии, а две правителства и две държави и има "международно задължение да се придвижи напред".

„Когато искаш да унищожиш нещо, не е толкова трудно. Трудно е да го изградиш. Наш дълг е да се опитаме да изграждаме. Всички, които искат да рушат, ще платят висока цена“ , посочи Димитров и изрази убеждението, че те ще спечелят сърцата на хората, дори и тези, които днес се противопоставят.

Попитан защо договорът е закъснял с 27 години, външният министър каза, че "след като Договорът от Преспа беше придвижен напред, гражданите ще се чудят защо това не е постигнато през 90-те години".

„Една от причините споразумението вече да е постигнато, може да се дължи на факта, че нашите общества са узрели, но също така и лидерските способности, проявени от тези, които са участвали в преговорите“, коментира Димитров.

За европейската перспектива на Северна Македония външният министър обясни, че я очакват от 2005 година, като най-голямата пречка е бил въпросът с името, но „сега вратите са отворени“.

„Когато европейските лидери казват, че най-добрата новина е дошла от Балканите заради Договора от Преспа, те не могат да не направят нищо за в бъдеще. Европейската интеграция за други страни от Западните Балкани също ще бъде загубена“, коментира Димитров.

По отношение на това дали се страхува, че евентуалното появяване на лидера на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис може да създаде проблеми по европейския път на Скопие, първият македонски дипломат изрази надеждата, че ще има основно разбиране по този въпрос с гръцката страна.

„Не е лесно да създаваш и изграждаш приятелства. Вярвам, че така както ние имаме интерес към успешна Албания, така и Гърция има интерес на северната й граница да има функционална, европейска, демократична държава. Никой не може да получи нищо, ако атакува ближния си“, обяснява Димитров.

Външният министър припомни първата си среща с бившия си гръцки колега Никос Коциас на 14 юни 2017 г. веднага след встъпването си в длъжност. Той заяви, че първите два месеца от преговорите са били пълни с въпроси и се е питал дали това може да е игра "или наистина се опитваме да разрешим проблема?". И добавя - за всичко, което са преживели с Никос Коциас трябва да напишат заедно книга.

„Беше трудно, и двамата бяхме критикувани от част от обществото, заплашваха ни – нас и нашите семейства, дори със смърт. Но в крайна сметка установихме пълно доверие и истинско приятелство, което ще продължи вечно. И се надявам нашите страни да останат завинаги приятели. Затова наричаме това споразумение историческо“ категоричен е Димитров. / БГНЕС