Никола Димитров: Скоро ще обявим кандидата за президент

Визитата на Димитров в България става само броени дни, след като българският парламент гласува Протокола за присъединяването на Република Северна Македония към НАТО.

България и Македония имат много общи исторически моменти и личности, и това е хубаво, предпоставка за близост е, а не за конфликти. Това каза пред бТВ външният министър на Северна Македония Никола Димитров. По думите му без взаимна почит двете страни не могат да бъдат близки.

Днес първият дипломат на югозападната ни съседка ще се срещна с президента Румен Радев. Визитата на Димитров в България става само броени дни, след като българският парламент гласува Протокола за присъединяването на Република Северна Македония към НАТО.

Той коментира и промяната на името на страната. "Заради името бяхме заключени в чакалнята на НАТО и ЕС и затова намерихме начин да променим това, но ние си оставаме същите като идентичност – ние пак сме македонци", каза Димитров.

Македонският външен министър коментира и предстоящите президентски избори в Северна Македоняи и споменаването на името му като участник в тях. "Много скоро ще се знае около кой кандидат ще се обединим. Чест е за мен, че името ми се споменава за кандидат за президент. Това е отговорна работа", каза Димитров.

Президентските избори са на 21 април. Ролята на държавния глава в Македония е предимно церемониална, той подписва приетите от парламента закони и е главнокомандващ въоръжените сили. /БГНЕС