Никола Димитров: В наш интерес е да имаме приятел в лицето на България

„В наш интерес е да имаме страхотен приятел в лицето на София. Имаме интерес от близки отношения, интерес да проникнем в по-дълбоките измерения на нашия Договор за приятелство, което се отнася до задълбочаване на икономиката, търговията, туризма, културата, околната среда, въпросите на сигурността“. Това заяви днес, наред с други неща, вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров на онлайн конференция за процеса на присъединяване към ЕС и общото европейско бъдеще, организиран от Института за демокрация „Societas Civilis“.

„Започнахме много добър процес на изграждане на приятелство с България, когато решихме да ратифицираме Договора за приятелство и добросъседство“, каза Димитров. България, припомни той, използва своето председателство на ЕС, за да върне вниманието обратно към региона и да постави разширяването отново на дневен ред в ЕС.

„Мисля, че има полза и за България и мога да кажа, че оспорването на македонския език вероятно не е добра стратегия, ако искате да спечелите сърцата и умовете на македонските граждани“, каза Димитров.

Според него този процес е труден, той се отнася до историята, до периоди в историята, които са общи и които сближават двете нации, но целта между двете страни трябва да бъде приемането на реалността от днешните поколения.

„Ако гледаме на проблема рационално, ще спечелим много, ако и двете страни растат в този процес, бъдат разумни и инвестират в тези отношения. Ще бъде много трудно да се поддържа основната цел на споразумението, ако се провалим и ако поради тези отношения нямаме рамка за преговори, нямаме междуправителствена конференция и т.н. Ето защо мисля, че София, ние, както и ЕС, ще спечелим много, ако успеем в този процес“, смята Димитров.

„Не трябва да забравяме какъв трябва да бъде процесът на присъединяване. Ако процесът на присъединяване стане платформа за страните-членки да изложат на показ национални проблеми в региона, езикови проблеми, идентичност..., мисля, че плановете за присъединителен процес на региона ще бъдат напълно подкопани. Председателят на Европейската комисия каза, че бъдещето на региона е в Европа. Хайко Маас подчерта, че европейският проект няма да бъде завършен, докато Западните Балкани не се присъединят към Съюза“, каза Димитров.

По отношение на Гърция той каза, че трябва да се използва възможността за задълбочаване на сътрудничеството с Гърция, което беше подчертано на неотдавнашните срещи в Атина, като напомни, че Гърция сега се е превърнала в основен застъпник на РС Македония в ЕС, нещо, което според него не беше възможно през последните години, но сега се превръща в реалност.

За да се запази и повиши доверието на региона в ЕС, е необходимо до края на годината да се проведе първата междуправителствена конференция под германското председателство на Съвета на ЕС, завърши Димитров. /БГНЕС и МИА