Никола Филипов: Асен Василев реално ни отдалечи от еврозоната

Действителността опроверга бившия вицепремиер и финансов министър Асен Василев и за инфлацията, и за икономическия растеж. Първият показател излетя нагоре, а вторият се понижи почти двукратно надолу.

Ръстът на инфлацията изпреварва пет пъти ръста на доходите, въпреки хвалбите на политиците за голямото увеличение на доходите.

С политиката си Василев реално ни отдалечи от еврозоната и е много трудно през следващите месеци и дори може би години това да бъде компенсирано.

Това заяви в интервю за БГНЕС финансистът Никола Филипов от Съвета по икономически и публични политики (СИПП). С него разговаряме за инфлацията, опасността от рецесия, отражението на енергийната криза и приемането в еврозоната.

„Предстои да видим през следващите месеци, дали сме изконсумирали инфлацията, както твърди бившият вицепремиери и министър на финансите Асен Василев. В момента ситуацията е стагнирала на този фронт“, заяви Филипов.

Той припомни, че инфлацията за юли е 17,3%, а в последната актуализация на Бюджета е заложена инфлацията от 11,9%: „Виждате, че има доста голяма разлика спрямо това, което очакваше бившият вицепремиер“.

Финансистът отбеляза, че инфлацията ще зависи много от цените на енергийните ресурс. С настъпването на зимата те се покачват, но в момента се наблюдава краткосрочен спад на цените на втечнения природен газ и електрическата енергия. „Това едва ли е устойчива тенденция и по-скоро те отново ще започнат да се покачват през следващите месеци, когато потреблението на електроенергия, топлоенергия и газ е доста по-високо. Моите очаквания са инфлацията да продължи да се покачва, но с доста по-малки темпове“, заяви Никола Филипов.

Според него рецесията е доста вероятен сценарий, особено на фона на лошите новини, които идват от Европа

„Нашата икономика е изцяло интегрирана с европейската и най-вече с германската – един от нашите най-големи търговски партньори. Така че всичко каквото се случва негативно или позитивно в Германия, неизменно рефлектира върху нашата икономика. Самият факт, че германската икономика навлиза в рецесия е доста негативен, това неизменно ще доведе до икономически спад и у нас“, каза той.

Финансистът припомни, че не само прогнозите за инфлацията не се сбъднаха, същото се оказа и по отношение на числата за икономическия растеж.

„Предишните управляващи очакваха икономически растеж от 4,8%. Това беше много оптимистично, особено на фона на войната и на прогнозите на водещите световни финансови институции, сред които МВФ и СБ, които дадоха доста по-ниски оценки. Последва отрезвяване от страна на МФ, което на два пъти ревизира оценката и прогнозата си за БВП. Първият път на 2,6%, след това я покачи леко до 2,9%. Но виждате, че това е един доста сериозен спад в очакванията за БВП“, заяви Никола Филипов.

Съчетанието от висока инфлация и забавящ се икономически растеж може да роди чудовище – стагфлация. „Тя е доста реална хипотеза, защото инфлацията е тук, за да остане. Тя не е временен феномен. Потребителите, бизнесът и държавата ще трябва да свикнат да работят в условията на висока инфлация“, предупреди Никола Филипов.

Той разкритикува предходното управление за хвалбите относно повишените доходи на населението.

„По медиите слушаме как политиците се хвалят, но един по-детайлен анализ на доходите показва, че през юни-юли доходите са се покачили само с 2%. В същия период от време инфлацията е 10%. Темпът на ръст на инфлацията е пет пъти по-висок от ръста на доходите“, заяви Филипов.

Според него това е сигурен сигнал и за влошаването на пазара на труда. „Следващата стъпка е, ако енергийните ресурси продължат да се покачват, бизнесът ще бъде принуден да освобождава хора, което вече ще доведе и до по-голяма безработица, а и вече тогава ще имаме стагфлация. Такава в общи линии е динамиката на процесите“, добави той.

Друг проблем, който може да възникне в резултат на политиката от последните месеци на правителството на „Продължаваме промяната“ е, е поставянето под въпрос на приемането на еврото, което трябва да завърши процеса на пълноправно членство на България в ЕС.

„В момента не отговаряме на нито едно условие – виждате къде е инфлацията, какви неустойчиви бюджетни дефицити има. Вината се крие в цялата политическа класа заради нейния популизъм, но реалните проблеми започнаха да се появяват по време на предишното управление. Става дума за публични разходи, които са неустойчиви, ще повишат инфлацията и ще ни вкарат в дългова спирала. За съжаление, виждаме всичко това на живо“, заяви Филипов. Той няма обяснение защо бившият финансов министър Асен Василев вкара страната ни по този път. „Реално той ни отдалечи от еврозоната. Дали има умисъл или не, но фактите са такива… Това е реалността за съжаление. По-големият проблем е, че не виждам как през следващите месеци или години това би могло да бъде компенсирано“, подчерта Филипов. /БГНЕС