Никола Филипов: Данък свръхпечалба е тотално неефективен за бизнеса, банките и държавата

Въвеждането на данък свръхпечалба е икономически неефективна мярка, която цели да накаже ефективния и продуктивен бизнес, този който създава висока добавена стойност в икономиката. Тази мярка на Министерството на финансите (МФ) цели да повиши приходната част на бюджета, на практика обаче тя ще доведе до допълнителни проблеми – разширяване на сивия сектор.

Това заяви в интервю за БГНЕС финансистът Никола Филипов от Съвета по икономически и публични политики (СИПП).

Никола Филипов определи мярката като изконно грешна икономическа политика. „Тя засяга и банките, което е проблематично. Виждате сега какво става в САЩ и с рисковете пред цялата банкова система в Европа. Вместо тези печалби на банките, рекордните 2 млрд. лв. за миналата година, те ще им отнемат значителен ресурс – около 500 млн., за да запълнят бюджетните дефицити. Вместо тези приходи да останат в банковия сектор – като по-голяма ликвидност, по-голям банков капитал, да отидат за капиталови буфери и впоследствие да ни подпомогнат да преминем по-лесно при една икономическа рецесия, то сега МФ иска да отнеме част от този ресурс на банките. Това е напълно неефективно“, подчерта икономистът. „По линия на приходите не мисля, че в момента МФ разполага с ефективни мерки, с които да повиши стабилността. Това със сигурност обаче не засяга промяна на данъчната система, особено, когато се намираме на ръба на икономическа рецесия. Изцяло усилията на политиците трябва да са фокусирани върху преструктуриране на разходната част на бюджета – там има огромни буфери, които да бъдат отключени. Проблемът тук е, че цялата политическа класа трябва да орежат публични разходи, от които със сигурност те ще генерират политически негативи, но ако искаме да влезем в еврозоната, ние трябва да се вкараме в този 3% бюджетен дефицит“, категоричен е Никола Филипов.

Според него трудно обаче биха се орязали капиталови разходи от бюджета. „Имайте предвид, че пътният сектор се намира в негативна ситуация, защото за миналата година имаме минимални капиталови разходи и целият пътен сектор се намира в тежко финансово състояние. Със сигурност трябва да се оптимизират заетите в администрацията. Вдигат се заплатите, но не е ясно откъде ще дойдат тези приходи и логичното се случва – бюджетното финансиране става все по-трудно“, отбеляза икономистът.

Филипов определи всичките социални разходи, които са се предприели последните две години като генезис на проблема с тежкото финансово състояние на бюджета.

„Последните две години се изразходи сериозен публичен ресурс за социално подпомагане, за подпомагане на бизнеса, за увеличаване на заплатите на публичния сектор, които започват да тежат и естествено дефицитът идва и от това. В изтеклия доклад от МФ няма нищо изненадващо. Ако не се спре това неустойчиво харчене на публичен ресурс, ще се стигне до задлъжнялост, до свръхдефицит и до всичките негативи, които произтичат от това нещо“, отбеляза още икономистът Никола Филипов.

БГНЕС припомня, че преди дни на пресконференция в МФ Росица Велкова, служебният финансов министър заяви, че ще предложи на бъдещото 49 НС да приеме въвеждането на данък свръх печалба (около 33%) за т.н. развити бизнеси, за да може да се подпомогне приходната част на бюджета и да се вместим в нужния 3% бюджетен дефицит и да влезем в еврозоната. /БГНЕС

Категории: