Никола Минчев: НС и президентската институция ще работят заедно

Централната избирателна комисия връчи днес удостоверенията за избора на Румен Радев за президент и Илияна Йотова за вицепрезидент, предаде репортер на БГНЕС.

По време на официалната церемония в сградата на ЦИК председателят на Народното събрание Никола Минчев поздрави комисията и председателя ѝ Камелия Нейкова за проведените избори и се обърна към президентската двойка.

ЦИК се пребори с всички предизвикателства и проведе честни и прозрачни избори. Румен Радев и Илияна Йотова постигнаха безапелационна победа. Високият резултат задължава и сега очакванията към вас ще бъдат по-високи. Нямам съмнение, че ще отговорите на надеждите на българските граждани, които желаят промяна. Законодателната власт и президентската институция ще работят заедно за благоденствието на страната ни, каза Никола Минчев.

Президентът заяви, че ще продължи да отстоява националните ни интереси.

"Ще продължим да отстояваме националните ни интереси и да допринасяме за взаимодействието между институциите и гражданското общество. Ще продължим да обединяваме усилията на обществото за развитието ни като демократична европейска държава", допълни Румен Радев

БГНЕС припомня, че на балотажа през ноември гласуваха 2 310 903 избиратели. Избирателната активност бе рекордно ниска - 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова гласуваха 1 539 650 българи, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева бяха подадени 733 791 действителни гласове. /БГНЕС