Никола Стоянов: МО поетапно ще подновява запасите си

Решението е на Народното събрание, не на Министерския съвет, Министерството на отбраната да обнови своите запаси, които изтичат следващите три години. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Стоянов подчерта, че това значи, че запасите са доста стари, след като изтичат скоро и на база на това решение на парламента, МС го изпълнява така, както е и записано. "Министерство на отбраната поетапно ще започне да подновява запасите си. ВМЗ ще използва тези снаряди, ще ги проверява да види какво може да се използва, какво има нужда да бъде поправено", обясни той.

Стоянов допълни, че евентуално след като те минат през ВМЗ и те вече са абсолютно годни, въпреки годините, които са престоели, ВМЗ с тях ще погасява договори, които има, като поясни, че става въпрос за договори, които има. "ВМЗ никога не изнася директно, т.е. ВМЗ има договори, по които работи и тези изделия след като бъдат преработени, проверени и т.н., ако са годни ще бъдат използвани за такива договори, които има. А ВМЗ пък съответно ще се ангажира и ще произведе нови такива, които да върне на българската армия", заяви той.

Министърът на икономиката обясни, че всеки износ или трансфер специализирана продукция минава през комисия. "Ако ВМЗ има клиенти за 155 милиметрови, тези клиенти ще поискат износни разрушителни от комисията", каза още той и добави, че ВМЗ не търгува, а е просто производител.

Стоянов коментира и сайтът за храните, който заработи в петък. Той съобщи, че е чул и смислени коментира, но и не само. "Ние не претендираме за изчерпателност в сайта, той е първата стъпка, над която да се надгражда", уточни министърът на икономиката и подчерта, че го радва, че той все пак предизвиква интерес.

Той обясни, че е погрешно разбрано, че сайтът ще позволи по някакъв начин хората да избират къде ще ходят да пазаруват или че чрез него ще бъдат свалени цените. "Това не е идеята и никой не си е правил тези илюзии. Факт е, обаче, че се събира много информация на едно място, която преди това е била разпокъсана, всяка институция е разполагала сама с нея", отбеляза Стоянов, който очаква тази седмица да започнат и търговците на дребно да се възползват от възможността и да качват своите цени на сайта.

Към момента, каза още той, няма сигнали за сериозни разминавания и остават отворени за диалог и развитие на сайта.

Министър Стоянов заяви, че не може да коментира относно настояването на КНСБ по-рано днес за 10% увеличение на доходите в бюджетния сектор, въпреки това отговори, че личното му мнение е, че миналата година доста са се покачили доходите в България. "Аз съм привърженик доходите да се покачват и с покачване на производителността, не просто така", заключи служебният министър на икономиката. /БГНЕС