Никола Стоянов: Скоро очаквам да видим трайно по-ниски цени на хранителните стоки

Сайтът е само един от многото инструменти с които искаме да овладеем цените. Основните посоки, в които работим, са от една страна информираност, от втора страна – законодателни промени и от трета – контрол. Сайтът е част от линията за информираност на потребители, на граждани, на всички, които се интересуват. Това заяви в предаването „Брюксел 1“ на Милена Милотинова служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Първо, сайтът сам по себе си обединява информацията, която събират всички държавни институции, които имат отношение по въпроса. Събира се информация от митниците, от НАП по отношение на въпроса на вноса от трети държави или от ЕС, информация от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, които набират информация за цените на едро и информацията за осреднените цени на дребно, която Министерството на земеделието, чрез тяхната служба САПИ (Система за агропазарна информация) събира за Евростат. Това са нещата, които събира сайтът в момента. На него ще има възможност на доброволен принцип да участват и търговци на дребно, но такива, които имат минимум 30 милиона оборот за миналата година. Според НАП това са 30 субекта в България, които биха имали възможност да участват. Тоест искахме да може и локални вериги с по няколко магазина да покрият този критерии. От друга страна, сами разбирате, че не можем да го отворим за всички, посочи Стоянов.

Той добави, че не може да каже дали ще се включат всички вериги. Вече има две от веригите, в които са включени и техните цени са визуализирани на сайта. Очакваме заявки и от останалите, тъй като ние имахме предварителни срещи с тях. Постоянният диалог не е спирал. В тези разговори всички заявиха интерес да публикуват най-ниските си цени във всяка продуктова група, като подчертавам отново, без промоции. Нещо, което в началото не стана ясно за гражданите. Може би някои очакваха, че това ще е един сайт, на който да сравняват къде ще е най-ниската цена и да ходят там да пазаруват. Н е това идеята. Дори един търговец да е публикувал на сайта примерно, че най-евтината стока от конкретна продуктова група е 15 лева. Ако потребителите отидат в неговия магазин, най-вероятно ще намерят и по-ниска цена, която е на някой продукт в промоция, подчерта Стоянов.

Поне една трябва да е на максимум 15 лева, разрешава се в указанията, които съм дал. Тази цена през седмицата може да върви само надолу. Една седмица, иначе, тъй като веднъж седмично ще се актуализират цените, цената трябва да бъде такава, каквато е обявена от тях максимум. Може да е по-ниска, но това е максимумът. Трябва да имат и количества от този продукт, коментира той.

Стоянов обясни, че само Комисията за защита на конкуренцията може да каже дали има картел. Ние не изследваме такова нещо, нямаме такива правомощия. Всички обаче сигнали, които получаваме, ние ги предаваме на Комисията. Дали има картел, тя ще каже. Наясно съм колко е трудно да се докаже, още повече да има такава. Често става въпрос за устни договорки, заяви Стоянов.

Попитан дали този сайт може да доведе до падане на цените, Стоянов бе категоричен, че той сам по себе си не може да доведе до падане на цените, „но и нямаме такива надежди. Но, като част от общия инструментариум, той ще допринесе за това, защото, в крайна сметка, мисля, че и вие ще се съгласите, с всеки един търговец, най-важно е мнението на неговите клиенти. И когато българските граждани, които са клиенти на всички тези търговци, погледнат сайта и видят примерно, че цената на едро в България спада, а на дребно продължава да се увеличава, това за тях ще е сигнал, че нещо не е наред. Ние искаме да покажем картината на едно място и, между другото, установихме, че това е нещо, което много е липсвало и на държавната администрация и смятаме, че ще помага и на правителствата след нас и се надяваме да го поддържат, както и цялата информация да е на едно място. Много лесно по този начин може да се анализират данните, още повече сега, когато търговците почват да качват вече техните най-ниски цени, тъй като сега цените ни на дребно са осреднени, подчертавам, ще може да се види и тенденцията с натрупването всяка седмица на новите данни. Ще се вижда тенденцията как се движат цените и тогава, ако такъв сайт имаше преди година и половина, тогава правителството щеше много по-бързо да реагира, да види, че започват дисбаланси и да реагират още тогава“.

Задачата по овладяване на цените е трудна. Ние като служебно правителство наследихме определени успехи в енергийния сектор от предишния ни мандат като служебно правителство и спокойно можеше само да проведем изборите, а да не се заемаме с този проблем, но ние решихме все пак да се заемем с него. По отношение на надценките, в началото може би стана леко недоразумение – говорихме за 25% брутна надценка, която би включвала и разходите на търговеца, или 10% нетна надценка. Реално е една и съща, тъй като разходите на търговците са към 15-20%. В момента се спряхме на 10% нетна надценка. В понеделник планираме да пуснем този закон за обществено обсъждане. Идеята е по един или два артикула от продуктова група да бъдат с тази ограничена надценка от 10%, каза Стоянов.

Това, което виждаме, е, че може би има презапасяване на някои продукти на високи цени, от които сега трябва да се освободят. На едро виждаме по-сериозна тенденция на намаляване на цените, но на дребно тя не е толкова видима. За момента е видима през много промоции, но нас промоциите не ни интересуват, искаме трайно ниски цени. Виждайки сега и за февруари месец колко сериозен е спадът на инфлацията на цени на производител, очаквам и на база на всичките ни усилия съвсем скоро да видим трайно по-ниски цени на хранителните стоки, коментира Стоянов.

На въпрос как стои България спрямо другите страни по отношение на БВП и инфлация, Стоянов отговори, че по макроикономическите показатели България стои идеално по всички, изключая инфлацията все още. Последните четири месеца инфлацията спада, въпреки че хората не са го усетили, тъй като спадът не е толкова сериозен. Пикът беше през октомври – 18,7%. Оттогава 4 месеца вече пада. Получих данните и съм много обнадежден. Има огромен спад на инфлацията, вече само 8,9% на годишна база при производствените цени. Сигурен съм, че това ще се отрази постепенно и на крайните продукти. Моите очаквания са през лятото България да има едноцифрена инфлация, надявам се около 7%, заяви още Стоянов.

Попитан затова колко инвеститори са влезли у нас в последно време, примерно за последната една година, Стоянов отговори, че за миналата година, например, според предварителните данни, ръстът за 2022г. на инвестициите спрямо миналата година е 85% - общо 2,7% от вътрешния продукт. Не е това, към което се стремим, нещата не са идеални, но инвестициите се развиват добре. Аз всяка седмица имам поне 4-5 срещи със сериозни инвеститори, които вече, за да стигнат до среща с министър, те вече са имали няколко посещения и интересът им е сериозен. Интерес има, но ние също трябва да си свършим нашата работа. Инвеститорите търсят имоти, с които да могат да започнат бързо да работят. Те искат инфраструктурата да е готова, за да могат веднага да пристъпят към строеж на хале и да се задействат, коментира Стоянов. /БГНЕС