Никола Стоянов: Служебният кабинет ще внесе Бюджет за 2023 г. с 3% дефицит

Служебния кабинет ще внесе Бюджет за 2023 г. с 3% дефицит на базата на повишената събираемост на данъците, има поне 20% увеличение на събираемостта на приходите.

Това каза пред БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

"Служебният кабинет ще внесе бюджет с 3% дефицит на база на повишена събираемост, която е около 20% спрямо миналата година, въпреки този висок износ, който реално води до това, че по-малко ДДС влиза в бюджета. Но на база на решенията на парламентите от м.г. има 30% по-големи разходи. Правим всичко възможно спрямо сивия сектор, така че да увеличим събираемостта. Също така много внимателна и консервативна политика по отношение на разходите на държавната администрация, така че и това ни позволява от 1 юли да вдигнем пенсиите с 12%, да повишим учителските заплати, но за тях все още не е решено с колко. На за администрацията, която цялата м.г. не е получавала увеличение, ще има 10% увеличение", обясни министър Стоянов.

Никола Стоянов не прогнозира дали ще има бъдещо мнозинство, което да приеме бюджета, но изрази надежда да има все пак такова.

По отношение на бизнеса, според него, в момента много компании нямат достатъчно кадри и се оплакват от качеството и образованието.

Министърът се похвали, че са успели да спрат ръста на цените, но не са постигнали да тръгнат надолу.

"Това, което наблюдаваме вече четвърта седмица е, че цените падат на едро. Цените на дребно не се повишават. Това, което виждаме в момента на рафта в магазина е, че не растат цените, че има много промоции, но това не ни задоволява. Ние искаме трайно намаление на цените", обясни Стоянов.

Законът за таван на надценките в момента е на обществено обсъждане, след което ще се приеме от Министерския съвет и ще бъде внесен в парламента./БГНЕС