Никола Стоянов: Връщаме положението до 2020 година, за да има дърва

Ще се работи за отмяна на заповедта за намаляване на дърводобива с 30%. Дърводобивният сектор е изостанал фатално.

Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов след среща с дърводобивния сектор, предаде репортер на БГНЕС.

Стоянов обясни, че след като има реални стъпки за овладяване на инфлацията, фокусът на служебния кабинет се пренася върху секторите, които имат ефект върху допълнителното повишаване на инфлацията, а един от тях е дърводобивът и дървопреработването.

Той съобщи, че заедно с експертите на Министерство на земеделието, дървопреработватели, представители на научните среди и на висшите учебни заведения специализирани в горския сектор, плюс неправителствени организации, са стигнали до извода, че има недостиг заради заповедта на земеделския министър от преди година и половина – проф. Христо Бозуков. С тази заповед се ограничава дърводобива с 30%. Като втора причина, Стоянов посочи голямото търсене.

България успя да осигури достатъчно газ и електричество както и добра цена, но въпреки това голяма част от населението се запасява с дърва, дори сега три пъти повече е търсенето. Дървопреработващите компании започват да се конкурират помежду си, вследствие на заповедта на бившия земеделски министър и така тези компании са принудени, за да не спрат работа, да повишат цените, уточни още служебният икономически министър и продължи: Ако средната стойност в ЕС е 75%, която се добива от прираста на гората всяка година, то ние сме под 50% от този прираст, а именно България реализира 38%.

Обединихме се, че имаме еднакви цели - продължаване на разговори за отменяне на заповедта на бившия земеделски министър за намаляване на дърводобива, както и осигуряването на модерни методи на работа за дърводобив, посочи още Стонояв. Той информира, че участващите в днешната среща експерти са заявили, че дърводобивът в България е на ниво преди Втората световна война.

Дърводобивът се извършва от хора с резачки без машини, а извозването е от стари, тежки руски камиони. По-назад сме и от африканските държави в тази посока. В голяма степен това се дължи и на остаряло законодателство, заяви още Никола Стоянов.

Аз вярвам в пазара – има ли повече предлагане, цените ще се успокоят, посочи Стоянов. /БГНЕС