Никола Цолов ще кара във Формула 3 през 2023 година

Никола Цолов ще се състезава във Формула 3 през следващия сезон. Българинът ще е пилот на ART Grand Prix – тимът, за който кара настоящият шампион Виктор Мартенс. Отборът е основан от новия шеф на Ферари във Формула 1 Фредерик Васьор и от сина на Жан Тод – Никола, който е мениджър на Шарл Леклер.

„За мен е удоволствие, че ще мога да направя тази крачка напред и догодина да карам във Формула 3 за ART Grand Prix – заяви Никола. – Тимът е много успешен във всеки един шампионат, в който участва и за този отбор са карали много пилоти от Формула 1. Супер щастлив съм, че започваме заедно нашето пътешествие.”

„Отборът е много успешен във всеки шампионат, в който е участвал. Много настоящи пилоти от Формула 1 са преминали през АРТ. Супер щастлив съм да започнем това пътешествие заедно“, добави Цолов.

Той спечели титлата в испанската Формула 4 за сезон 2022, който бе дебютен за него в шампионата. Българинът записа 13 победи в 21 старта и спечели 15 квалификации от 21 възможни.

С кариерата на Цолов е ангажирана мениджърската агенция на Фернандо Алонсо.

Управляващият директор на АРТ Себатиен Филип отбеляза, че Цолов е демонстрирал способност да се адаптира бързо по време на теста, в който участва с екипа на пистата Херес в Испания.

„Никола показа, че може да се приспособи към колата и да извлече максимума от нея. Природната му скорост е подсилена от страхотно желание да учи. Той е забележително сериозен и решителен за някой на неговата възраст. Никола пасва на профила млади пилоти, които АРТ Гран взима под крилото си. Искаме да създадем силен екип, след като спечелихме титлата с Виктор Мартенс (през 2022 г.) – такъв, който да е в състояние да се бори за победа още от първата надпревара през 2023 г.“, добави Филип. /БГНЕС