Николай Чакински: Митът, че зелената енергия е скъпа трябва да бъде оборен

Увеличаването на цената на тока в услугите, които представяме на нашите клиенти, може да достигне до 40 – 50 процента. Това е огромно неудобство за бизнеса. Това каза пред БГНЕС Николай Чакински, продуктов мениджър в телекомуникационната компания Нетера.

Според него България е изгубила много време в преминаването към зелената енергия.

„Повече от 10 години се правим, че не съществува тази тема. Умишлено или от неразбиране, набутвахме в ъгъла хората, които се занимават с тази дейност. България е част от една по-голяма организация и като такава следваме политиките, които се определят в ЕС. Отдавна се говори за Зелена сделка, целите стават все по-амбициозни в посока на това да бъдем все по-зелени и да запазим средата, в която живеем. Ние изгубихме много време, не направихме каквото трябваше, но когато си в позицията на изоставащ имаш шанса да получиш достъп до най-новите технологии”, каза Чакински.

България има възможност да изгради екологична икономика, независимо от закъснението.

„Ние се оказахме неподготвени за Зелената сделка, ако погледнете енергийната карта на Европа, ще видите подобно нещо в редица държави. Полша разчита на 100% на горенето на въглища. България има предимство. Ние трябва да гледаме към предимствата, ние имаме достатъчно мощности като базов товар, примерно АЕЦ „Козлодуй”. Всичко това са възможности, които може да използваме, за да изградим една нисковъглеродна икономика”, категоричен е Чакински.

Зелената енергия изобщо не е скъпа, както мнозина ни заблуждават.

„В енергетиката има доста митове. Митът, че зелената енергия е скъпа трябва да бъде оборен. Отдавна е доказано, че най-ниската цена се постига от производство на електроенергия от фотоволтаици и вятърна енергия, това са факти, а не мнение. Това е посока, към която трябва да се стремим. Имаме технологията, ограниченията са по-малко от възможностите“, заяви Чакински.

Хората, които работят в индустрията, която замърсява околната среда, не е нужно да губят работата си.

„Тези хора не са жертва, това е един потенциал, един ресурс. Това са едни квалифицирани специалисти, които лесно могат да бъдат преквалифицирани. Остава да имаме волята да го направим. Не вярвам, че технологиите ще заменят хората. Това, което ще се случи е да има преквалификация и обучение, защото всеки, който работи стига до момента на своята некомпетентност. Това може да се преодолее с обучение“, смята Чакински.

Изграждането на фотоволтаици не пречи на земеделието.

„Страховете са съвсем присъщи на човека и в това няма нищо лошо. Голяма част от хората се чувстват застрашени от фотоволтаиците, които заемат място на обработваемата площ. Аз знам за много проекти по света за комбиниране на двете неща. Инсталации за фотоволтаици и на същото това място се отглеждат и различни земеделски култури, като там се говори за по-малка нужда от напояване, трябва да са култури, които позволяват съвместяването на тези две неща. Бих потърсил синергия между двете, а не едното или другото“, каза Чакински. /БГНЕС