Денков: Ако не се реализира първият мандат, ще опитаме с втория

Още се надявам, че ще се реализира първият мандат, ако не - ще се опитаме с втория, заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът в оставка акад. Николай Денков.


За съдбата на преговорите за правителство в София, Денков призова ГЕРБ да се откажат от "авантюрата" да внесат за гласуване в парламента министър-председател без състав на кабинет. Според него това ще бъде груба грешка и изнасилване на Конституцията.

Разумното решение през цялото време е било да седнем на масата на преговори и да тръгнем от изходна позиция. Това е разумното решение, заяви Денков.

Няма избран министър-председател, без избран Министерски съвет, заяви Николай Денков и добави: Надявам се ГЕРБ да се откаже от тази авантюра.

Денков съобщи, че Кирил Петков вчера се е опитал да осъществи контакт с Бойко Борисов, но "Борисов се е скрил". Той уточни, че не знае какво се случва в София, тъй като през целия ден в четвъртък е бил на съвета в Брюксел.

Не зачерквам никого, посочи Денков относно бъдещето на Асен Василев.

Аз съм готов на всякакви компромиси, които ще доведат до работещо и стабилно правителство, заяви премиерът в оставка.


Мария Габриел направи голяма политическа грешка, така не се прави. Трябва да видим дали може да се поправи счупеното, дали тя би могла да е премиер, дали да се търси друг премиер от ГЕРБ. Трябва да се търси подкрепа и от двете политически сили. Не е важно едно или друго лице, а правителство, което ще работи, добави Денков.

По думите на премиера в оставка, създадената политическа нестабилност ще се отрази и вече се отразява на шансовете на България за Шенген по сухоземни граници и за еврозоната.

В началото на втория ден на Европейския съвет в белгийската столица, Денков коментира още, че прогресът по отношение на еврозоната е безспорен.

"Този напредък, който има през последните месеци, много хора изобщо не очакваха, че ще се реализира. Именно затова коментарите в Брюксел от вчера и днес включително са: „какво можете да направите, за да продължите напред така, както бяхте досега“.

Премиерът в оставка съобщи и че тече сериозна подготовка за успешното стартиране на морския и въздушен Шенген.

Има вече повече служители на Фронтекс по границите. Ако направим този преход плавно, на срещата през април трябва да подхванем тази тема отново. Надявам се да стабилизираме страната, заяви той. /БГНЕС