Николай Денков: Оставам едно подредено министерство

Виждам балансиран кабинет, в който е търсено експертното начало. Проф. Сашо Пенов познава чудесно системата, има забележителна научна биография, а МОН в момента е в много подредено състояние, подготвено е за това, което предстои. Ако се осигури приемствено, ще може да се посрещне 15 септември по подходящ начин.

Това каза просветният министър в оставка акад. Николай Денков, който във вторник ще предаде поста на наследника си от четвъртия служебен кабинет, назначаван от Румен Радев – проф. Сашо Пенов.

Съвсем разбираемо е, че не съм част от служебния кабинет, каза Денков и припоми, че преди няколко месеца се включи в политическата дейност, влизайки в ръководството на „Продължаваме промяната”.

И Румен Радев, и Кирил Петков се опитват да направят най-доброто за България, но очевидно има различия, основното е в това как да се постигне то – по „Газпром”, енергийните доставки. Опитът за диалог очевидно не успя да предотврати напрежението, каза още Николай Денков.

Колегите от правителството, което утре ще сдаде властта направиха всичко възможно да има количества газ за зимата. Осигурени са танкери, но решенията разбира се, ще бъдат на служебното правителство и то трябва да си носи последствията. Аз съм напълно убеден, че „Газпром” спря напълно едностранно кранчето и дори държави, които смятаха, че няма да имат проблем, също бяха изключени от газовите доставки, коментира Николай Денков.

Изключително рисково, за която и да е държава, е да разчита на доставките на „Газпром”, подчерта Денков.

На въпрос за възможна коалиция с ГЕРБ, той коментира: Аз се намирам в лагера, в който се опитва да подреди държавата си така, че когато се дават пари за магистрали, те да отиват за магистрали.

Следващите дни ще има заседание на управляващите органи на „Продължаваме промяната” и ще се вземе решение по кой път да се върви, каза още Денков, попитан за бъдеща предизборна коалиция в Демократична България.

Според него трябва да се върви на базата на социологически проучвания. /БГНЕС