Николай Денков поиска смяна на ЦИК

Фактът е, че Централната избирателна комисия не се справи добре този път с провеждането на изборите. Трябва да се търси смяна на състава на ЦИК. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание.

Това каза министър-председателят Николай Денков в живото предаване на Министерски съвет, в рамките на което премиерът отговаря на въпроси на граждани, предаде репортер на БГНЕС.

Говорих вчера с министър Йоловски. Той отказва да предостави допълнителна информация, тъй като тече разследване. Познавам достатъчно тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни, каза още Денков по повод обвиненията от страна на министъра на електронното управление, че съпредседателят на ПП Кирил Петков го е заплашвал.

„Има една непоследователност в работата на министър Йоловски“, каза Денков. Според него не трябва да се търси смяна на министри, още повече на министри, които си вършат професионално работата. По думите му МЕУ успява в кратки срокове за няколко месеца да извади решения, които с години са чакани от хората.

„Ние трябва да работим с всички паритии, които подкрепят кабинета. Промените на техните лидери са вътрешни въпроси на партията“, коментира Денков оставката на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

Денков подчерта, че гласуването на промени в законодателството, които се правят, са в полза на българския народ.

„Ако искат да продължат в полза на държавата, да продължават да го правят, независимо кой е лидер“, отбеляза той.

Премиерът коментира и исканата от него оставка на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

„Председателят на ДАНС прикрива нарушения на закона за класифициране на информацията от неговия заместник. Отделно е свързано с проявяване на политически пристрастия, за което председателят на ДАНС няма право. Мотивите са много сериозни“, категоричен е той, като подчерта, че президентът Румен Радев трябва и ще подпише оставката на председателя на ДАНС, иначе ще носи отговорност.

"Президентът ми пречи, той надхвърля правомощията си. Аз трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да мога да си върша задълженията", каза още премиерът.

Денков добави, че трябва да бъдат приети данъчните закони, за да може да бъде предложен бюджет, който отчита реално приетите данъчни закони. Премиерът допълни, че очаква бюджетът за 2024 г. да бъде пуснат на обществено обсъждане другата седмица.


Актуализация на пенсиите се очаква в средата на следващата година по Швейцарското правило с около 11%. Министър-председателят обясни, че е много по-справедливо и смислено на пенсионерите да се дава максимумът всеки месец, отколкото да се залъгват с едни 50 лв. в края на годината.

„Има три основни критерия, т.нар. Маастрихтски критерии, по два от тях ние се намираме в много добро състояние, за разлика от други държави, които са членове на Еврозоната. Единственият, по който сме в извънстриктните критерии, е инфлацията, която е по-висока, отколкото са стриктните изисквания“, заяви Денков.

Той съобщи, че днес в Министерския съвет ще приемат актуализирания план за приемане на еврото с дата 1 януари 2025 г.

Във връзка с Шенген, премиерът уточни, че това, което се прави в държавата ни, се оценява изключително много от европейските ни партньори. Той съобщи, че в следващия месец и половина предстои да бъдат завършени промените в Конституцията и избора в състава на антикорупционната комисия.

Денков отбеляза, че е проблем на ЕС, че системата на Шенген не работи, а не е проблем на България и не може да бъде спирачка за страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство.

Министър-председателят коментира, че президентът надвишава правомощията си и няма право да отказва това, което е поискано от него. „Това е пречка за изпълнение на правомощия, отговорности от страна на правителството. Тук не става дума за моята личност, а за това какви са задълженията по Конституцията и по закони на МС и на министър-председателя“, уточни той.

Денков посочи, че около 2 млн. лв. месечно се отпускат целево за болнични заведения в малки населени места.

Премиерът отбеляза, че в момента се работи по първите три участъка на АМ „Хемус“, като добави, че по част от участъците има проблеми с инхаус процедурите, с узаконяването на обектите. „По отношение на път София – Монтана през Петрохан, до края на годината ще бъде пусната обществена поръчка за подготовка на технически проект“, съобщи той.

Денков посочи, че се работи за осигуряване на София – Бургас, София – Свиленград на ЖП пътища със 160 км/ч. „До няколко години би трябвало да имаме и подвижния състав и съответните пътища с тези 160 км/ч.“, каза той.

Премиерът заяви, че възможност за Е-рецепти има от 3 години, но не е използвана, докато не е беше въведена задължително. „Очевидно е, че има сблъсък на лобита в няколко отношения – кой да изписва крайните лекарства, доколко това да бъдат лекарите, доколко да имат влияние фармацевтите, доколко могат да бъдат замествани по-скъпите оригинални лекарства с генериците“, смята той. Според него недостигът на лекарствата идва в огромна степен от това, че няма ясна информация кои са лекарствата, които са достъпни в момента.

Денков коментира и че дигиталната раница работи. 17 хиляди учители ще бъдат обучени през тази учебна година по използването ѝ, обясни той, като призова и родителите да се заинтересоват.

Попитан за идеята за български университет в Молдова за бесарабските българи, премиерът каза, че преди няколко месеца се е видял с президента на Молдова и вече има съществен резултат. „Има подготвен вариант на текст, с което Университетът в Тараклия става филиал на Русенския университет“, добави той.

Денков е категоричен, че МС не вижда причина да преговаря с ненадежден доставчик, какъвто е „Газпром“. „Имаме алтернативи – това са доставките през Гърция, през Турция, те в момента работят достатъчно добре. Азербайджан е надежден доставчик, с по-евтин газ, така че това е начинът, по който осигуряваме газовия микс в България“, обясни той.

Министър-председателят коментира, че е решение на ГЕРБ дали ще оттегли подкрепата си от правителството.

„Ако ГЕРБ се интересува от частно-партийните си интереси, това може да бъде тяхно решение. Ако те се интересуват от развитието на България, от изпълнението на програмата, която ние сме заложили и за правителството, и на парламента, тогава не би трябвало да оттеглят подкрепата си“, заяви той. /БГНЕС