Николай Денков: Политическите игри с бюджета за здравето са опасни

Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето, буквално. Неприемането на план сметката на Здравната каса е удар и по лекарите, и по пациентите.


Това заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът подчерта, че бюджетът за здравеопазване е рекорден – над 1,1 млрд. лева в повече, което вече стана 8 млрд. лева годишно.

„Над 3 млрд. са предвидени за болниците, включително 60 млн. допълнително да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи“, посочи акад. Денков и добави, че приоритет са ранното диагностициране на хронични, злокачествени и социално значими заболявания.

Министър-председателят допълни, че се разработват нови програми за профилактика и ранно откриване на заболявания и за всичко това има финансиране в бюджета.

„Електронизацията е друг основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата – къде отиват парите ни, изнасят ли се незаконно лекарства? Затова електронизацията, включително и електронните рецепти са ключова част от здравната ни реформа“, каза още той.

Денков отбеляза, че за разлика от аналоговите процеси с неясни резултати, дигиталните системи дават възможност за ясен анализ и определяне на ефективни здравни политики. „Това означава подобряване на живота и здравето на хората и увеличаване продължителността на живота в страната“, добави той.

Премиерът подчерта, че държавата е поела ангажимент да увеличи заплатите на медицинските работници, да подобри условията за работа на младите специалисти и да търси решение на проблема с нарастващата възраст на лекарите в България и намаляването на техния брой.

„Трети приоритет е изсветляване на процесите в управлението на болниците, като министърът на здравеопазването следва да мобилизира контролните си звена – звеното за вътрешен одит, Инспектората и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, да осъществят съответния контрол, а резултатите навсякъде, където е възможно, да бъдат обявявани публично, за да станат ясни на обществото“, каза Денков.

Министър-председателят бе категоричен, че целта е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите ни проблеми.

„Това не става само с пари. Става дума и с промените в управлението и контрола, и с повишаване на прозрачността в здравната система. Надявам се, че заедно - в координация с Народното събрание, ще успеем да осъществим тази реформа, без нея нищо друго няма да има значение“, заключи той.

БГНЕС припомня, че във вторник парламентарната комисия по здравеопазване не прие на първо гласуване Законопроекта за Бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г., внесен от Министерския съвет. Законопроектът бе подкрепен от четирима народни представители, петима се обявиха „против", а 9 гласуваха „въздържал се".

В бюджета на НЗОК за 2024 г. са предвидени приходи и трансфери в размер на 8 163 353,1 хил. лв. Здравноосигурителните приходи са на стойност 7 958 809,6 хил. лв., от които приходи за здравноосигурителни вноски в размер на 4 880 099,2 хил. лв. и 3 078 710, 4 хил. лв. трансфери за здравно осигуряване. 8 163 353,1 хил. лв. е общият размер на разходите за 2024 г., или това е с 1 136 139,5 хил. лв. повече спрямо Бюджета на НЗОК за 2023 г. В размер на 7 630 931,4 хил. лв. са предвидените средства за здравноосигурителни плащания, или това е увеличение с 1 077 255,0 хил. лв. спрямо 2023 г., което представлява 16,4% ръст. /БГНЕС