Николай Денков: Ректорите сами ще преценяват как да започне академичната година

Как да започне академичната година ще решава всеки ректор на съответното висше училище. Това обяви служебният министър на образованието Николай Денков, който присъства на церемонията по откриване на академичната година в УНСС, предаде репортер на БГНЕС.

Денков каза, че някои ректори са решили лекциите да се провеждат онлайн, другите дейности да са присъствени. Ректорът на УНСС Димитър Димитров заяви, че годината за студентите при тях започва присъствено.

"В цялата страна има възможност академичната година да започне присъствено и повечето от академичните ръководства са взели това решение", заяви Денков.

Той обясни, че към онлайн обучение ще се премине, ако има повишение на процента заболели в съответен ВУ, но решението отново ще е в ръцете на академичните ръководства.

"Другата възможност за преминаване в дистанционна форма на обучение, ако има рязко влошаване на ситуацията. Тогава здравното министерство има право да спре учебните занятия. Засега нямаме такива индикации", коментира той.

В отговор на въпрос на БГНЕС ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков заяви, че новата академична година в половината от 16-те факултета ще започне присъствено.

"Това са най-вече факултетите по природни науки и медицина. А другата половина ще имат хибридно обучение", обясни той.

По думите на ректора най-много преподаватели са ваксинирани там, в сравнение с другите ВУ и обеща, че ще осигурят възможност в три кампуса на университета студентите да могат да се ваксинират.

В отговор на друг наш въпрос Герджиков увери, че ваксината няма да се превръща в билет за присъственото обучение в Алма Матер, но подкрепя решението на пловдивския медицински университет.

Служебният образователен министър даде информация за карантинираните учители и ученици в системата на средното образование. По думите му 0.66% от учителите са карантинирани и 0.33% от учениците.

Служебният министър каза също така, че подкрепя новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев.

"Напълно подкрепям принципите, целите, това което те са декларирали, че искат да постигнат", каза Денков.

На въпрос на БГНЕС дали смята да се присъедини към партията им, Денков коментира, че на този етап това не е актуално за него и алармира, че следващите две-три седмици ще бъдат критични за училищната система.

"В първия учебен ден пренасянето на епидемичните проблеми е отвън навътре. Това се внесе в училищата. Сега трябва да внимаваме да не се обърне процесът в обратна посока", добави още той.

На въпрос на БГНЕС дали има опасност учениците да преминат към онлайн обучение, Денков каза, ще това зависи от това дали се спазват мерките.

"Тези мерки доказано работят", подчерта Денков.

Междувременно зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов, който присъства на среща на работата на изнесен ваксинационен кабинет в двора на УНСС отправи апел към всички студенти да се ваксинират. "С този акт да се повиши ваксинационното покритие, да продължи учебният процес", заяви Томов. Мобилният пунк-автобус ще остане няколко дни в университета, като в това време се подготвя кабинет, който да продължи да работи и след като пунктът приключи там. Д-р Томов обяви, че се обсъжда възможността ваксинационни пунктове да има и в други висши училища. Той каза също така, че мерките към момента дават резултат. Знам.-министърът не можа да посочи какъв е броят на ваксинираните студенти, както и на младите хора в България.

В същото време стана ясно, ще в УНСС 50% от преподавателския колектив е ваксиниран и 30% от студентите. /БГНЕС