Николай Денков: Ще предложа неучебни дни преди втория срок

Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента и да повтаряме грешката от миналата година – да затваряме училища, където няма нито един заболял. В петък на Отраслов съвет ще предложа да се слеят дните след завършване на първия учебен срок, обявявайки ги за неучебни – от 31.01 до 6.02. Така ще се получат общо 9 дни, неучебни.

Това стана ясно от думите на просветният министър акад. Николай Денков на пресконференция, на която представи приоритети на МОН през тази година, предаде репортер на БГНЕС.

Ще взема решение за по-дългата междусрочна ваканция, след като взема предвид и реалната ситуация в страната. 3,6% от учителите са карантинирани. 2,58% са карантинираните деца, тоест нямаме някакви високи стойности средно за страната, заяви министърът и подчерта, че на този етап няма никаква причина да се променя локалния подход на действие.

Акад. Денков бе категоричен, че мерките, които трябва да се вземат за компенсиране на натрупаните образователни дефицити, трябва да се вземат след отминаване на Омикрон вълната.

Министърът съобщи, че са поискали от Министерство на финансите заплатите на учителите да бъдат повишени, така че да съответстват на 25% над средната за страната заплата.

Денков отбеляза още, че с новия бюджет ще бъдат осигурени средства за всички деца от 3 навършени години нагоре за включване в детските градини.

Започваме нова програма за ремонт на площадки и физкултурни салони. Тя стартира тази година и ще продължи през следващите 3 години, стана ясно на пресконференцията. /БГНЕС