Николай Денков: Уволних зам.-министъра на МВР Темелакиев

Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основно заради управлението на БФС, което доведе до упадък. Има грешки от страна на МВР. Но не може да си затворим очите пред сцените, в които отделни полицаи биеха и ритаха паднали граждани. Изпратих вече писмо до централата на УЕФА и Етичната комисия. Ще потърся позията и на ФИФА. Уволних заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

Това съобщи премиерът Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Ще обсъдя оставката на вътрешния министър Калин Стоянов първо с вицепремиера Мария Габриел. Тя сега е в чужбина, уточни Денков. От думите му стана ясно, че по време на вчерашните ексцесии в центъра на столицата, вътрешният министър е бил на кинопрожекция.

Към Стоянов виждам неадекватна оценка на обстановката. Той ме уверяваше, че не очаква провокации, уточни Денков.

Не трябва на едро да се хвърля вина върху всички. Не трябва на едро да се казва, че всички са виновни. Не е виновно СДВР като цяло, ясно трябва да се дефинират грешки. Разговорът за Калин Стоянов предстои. Той се уволнява от Народното събрание, напомни Денков.

Той информира, че е възложил на главния секретар на МВР Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване на случаите на насилие от полицаи. Премиерът настоя имената на въпросните униформени да станат ясни и да получат най-високи дисциплинарни наказания, включително уволнение.

Той съобщи, че няма забележки към спортния министър Димитър Илиев, чиято оставка също бе поискана.

Няма да взема нито едно решение, което не е разумно за държавата, каза още министър-председателят.

Той бе категоричен, че искането за отнемане на дерогацията за три дни не е съобразено с никаква политическа логика.

Няма да се поддам на извиване на ръце. ГЕРБ и ДПС, които са винаги заедно напоследък, имат всички права да свалят правителството, нека го направят, призова Николай Денков.

Относно твърдението на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, че вътрешният министър е бил притискан от ПП-ДБ на изборите да работи в тяхна полза, премиерът заяви, че няма да коментира твърдения.

Притискал съм Калин Стоянов да си свърши работата по вота - да не позволи да има нарушения по време на вота. Никога не съм го притискал за някоя партия, категоричен бе министър-председателят.

Той отново каза, че няма достатъчно доверие в председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Според Денков, новоизбраният кмет на София няма права да забрани протеста на футболните фенове.

Само със забрани няма да се решат нещата. Проблемите идват от лошото управление на футбола от години, от лошата организация на мача и от събирането на агитките на едно място. За всяко едно нещо има конкретен виновен, заяви още Денков. /БГНЕС