Николай Милков: В 6 секции в чужбина възникна проблем с машините

В чужбина изборите бяха проведени в 737 секции в 61 държави. Те протекоха спокойно, при добра организация, без струпвания.

За пореден път МВнР отчита успешно провеждане на изборите в чужбина.

Командироването по един държавен служител във всяка една от секциите доведе до повече командировани.

Това каза на брифинг служебният министър на външните работи Николай Милков, предаде репортер на БГНЕС.

В 245 секции се проведе машинно гласуване. В 6 секции възникна проблем с машините, като в четири от случаите ставаше въпрос за технически неизправности, а в два – изчерпване на ролките с лента за отпечатване на резултата.

Малко над 180 хил. българи зад граница са упражнили правото си на вот на изборите на 2 април, посочи Милков, като отбеляза, че най-много са гласували в Турция.

„За разлика от предходни ситуации, в случая беше създадена една по-добра организация от страна на ЦИК по отношение на работата, приемането и обработването на протоколите", заяви служебният външен министър.

Той обяви, че процесът по организация на изборите за МВнР не е завършил все още – не е завършило прибирането на изборните книжа, на материалите и др., особено в по-далечните дестинации.

„Проблем все още остава формирането и назначаването на СИК извън страната", обясни Милков и съобщи, че е възникнало напрежение за пореден път между българските общности по места и партийните членове.

Според него би следвало да се увеличат сроковете, заложени в ИК, които касаят технологичния процес, както и сроковете за прибиране в България на изборните книжа.

Милков посочи, че образуването на избирателен район „Чужбина" би облекчило сравнително изборния процес, както и работата на МВнР, включително и дистанционното гласуване (по пощата), което може би ще увеличи и избирателната активност. /БГНЕС