Николай Младенов е вторият българин в „Пандора пейпърс“

Бившият външен министър и високопоставен дипломат от ООН Николай Младенов е вторият българин, чието име изплува от разследването „Пандора пейпърс“. Другият българин е бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, предаде репортер на БГНЕС.

Фирмата на Николай Младенов се казва Afron Enterprises и е регистрирана на Сейшелските острови. Тя работи от 2013 до 2017 г., когато Младенов е на много висок и отговорен пост в ООН. Той не е регистрирал фирмата си в декларацията, която е длъжен да попълва всяка година като високопоставен служител.

Николай Младенов е роден в София през 1972 г. в семейството на служител на Първо главно управление на ДС, който работи като дипломат в арабски страни, сред които и Сирия. Принадлежността на бащата към комунистическите служби винаги е била отричана по-късно от сина, който прави блестяща кариера в СДС и ГЕРБ.

Младенов завършва Английската езикова гимназия в София, а през 1995 г. завършва международни отношения в УНСС. Защитава магистърска степен в Кингс колидж в Лондон.

В периода от 1996 до 1998 г. е програмен директор на Фондация „Отворено общество“. Следва политическа кариера в СДС, където се издига до заместник-председател. Депутат е в 38 Народно събрание.

След напускането на СДС е консултант в Световната банка, Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток.

След създаването на ГЕРБ става евродепутат от партията на Бойко Борисов, а две години по-късно, когато тя печели парламентарните избори през 2009 г. е избран първоначално за министър на отбраната, а от 27 януари 2010 г. до края на първия кабинет на Борисов е външен министър. През 2011 г. сключва брак с Гергана Григорова, която от 2014 г. е съветник на вицепремиера Томислав Дончев.

През август 2013 г. е назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През 2015 г. Младенов стана специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес и остана на този пост до края на 2020 г., когато се оттегли изненадващо, което остави доста въпросителни у неговите международни партньори.

Сайтът bird.bg, официален партньор на Международния консорциум на разследващи журналисти (ICIJ), чието разкрие осветли как политици и бизнесмени използват данъчни убежища за лична облага, публикува официалния отговор на Младенов. В него той обяснява, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма, която никога не e извършвала дейност и нямала сметки и финансови потоци.

"Винаги съм уважавал журналистите и техния стремеж да стигат до истината и съм работил с тях в интерес на прозрачността. Затова и вчера разговарях с г-н Чобанов от bird.bg и му благодаря за отзивчивостта и желанието да изясни нещата. Регистрацията на фирма, която се появява на мое име никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха". /БГНЕС