Николай Николов: 99 000 литра питейна вода ще осигури държавата за Своге

99 000 литра питейна вода от резервите на държавата са осигурени за нуждите на община Своге, която е без вода вече второ денонощие. Това заяви началникът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, предаде репортер на БГНЕС.

Водохващането от Петрохан ще бъде насочено към село Искрец като резултат от тези действия се очаква до 1 - 2 дни.

Над 12 000 души в община Своге остават без вода, след като дебитът на река Искрецка намаля значително през последните две денонощия. Проблемът засяга град Своге, село Искрец, Свидня и част от село Церово.

Организирано е раздаването на питейна вода на 24 места.

За възстановяването на водохващането в Искрец се работи активно. Около 40 тона риба от рибарниците в района трябва да бъде унищожена, коментира Николов.

Във връзка с обявеното бедствено положение и липсата на питейна вода по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община оказват помощ на жителите на Своге.

Още във вчерашния ден аварийните екипи осигуриха водоноски и контейнери с вода за Своге. Те бяха предоставени за нуждите две детски градини и болница. Днес също авариен екип ще достави бутилирана вода, която ще раздаде на населението. /БГНЕС