Николай Павлов: Ръстът на цената на газа ще бъде по-голям от прогнозираното

Както петролът, така и газът на европейските газови пазари вървят нагоре. Само за миналата седмица видяхме рекордни цени на природния газ, които достигнаха дори 180 евро. Петролните продукти също вървят стремглаво нагоре. Тези цени се диктуват от фактори извън пределите на страната. С голяма вероятност увеличението на цената на природния газ ще бъде повече от прогнозираното. Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов на заседанието за обсъждане на доклада за утвърждаване на цената на газа за месец януари 2022 г., предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че от "Булгаргаз" предложиха цената на синьото гориво да стане 117 лева и 12 стотинки за мегаватчас от януари.

Павлов обясни, че „Булгаргаз“ внася 20 дни преди началото на месеца заявление, в което се отразяват прогнозните цени на газа, който се търгува на европейските газови пазари. Той подчерта, че са отчетени данните към 9 декември. По думите му оттогава до днес цените на европейските газови пазари са претърпели сериозна динамика.

„Въпреки всички повишения „Булгаргаз“ ще продължава да продава на своите клиенти природния газ на значително по-ниски цени спрямо тези в Европа. По изчисления всички наши ползи, които са прехвърлени на топлофикационни дружества, са в размер на 675 млн. лева. Това ние го виждаме като отражение и в заявките, които клиентите дават към „Булгаргаз“. Тази година ще бъде най-високото потребление за последните 10 години. Бизнесът работи на първи обороти. Доволни сме от ценовите условия, които предлага „Булгаргаз“ в тези тежки времена“, каза още изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

Според него има доста спекулации в общественото пространство и опити да се всява безпокойство по отношение на доставките в есенно-зимния сезон. Той подчерта, че „Булгаргаз“ е осигурил доставките на всички свои клиенти.

„Няма място за притеснение. На 100% „Булгаргаз“ е изпълнил задълженията си. В момента ние си добиваме количествата, които са нагнетени през летния период. Те се съхраняват и добиват съгласно графика, който е одобрен. Всички количества влизат в регулираната цена. Трябва да се подчертае, че ние успяхме да съберем допълнителни количества. В края на сезона ние имахме с близо 15% повече количества в сравнение с миналата година. Те се добиват по плана за добив, който е одобрен от „Булгартрансгаз“. Тези планове се одобряват още месец март. Тези количества трябва да бъдат добити до края на месец март. „Булгаргаз“ на първо място удовлетворява заявките на своите клиенти“, категоричен бе Павлов.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ отбеляза, че цената на тока в България не зависи от цената на газа. По думите му цената на газа в Европа и тази, която е в България, е почти двойна.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов от своя страна уточни, че КЕВР съгласно закона единствено утвърждава цената на природния газ, а не я определя.

„Заявлението, което идва от „Булгаргаз“, ние проверяваме дали е в съответствие с българското и европейското законодателство. КЕВР няма свободата на определя цената. Тя просто се произнася единствено по заявлението. Разбира се, всички следят, че в последните 20 дни цената на природния газ на европейските газови хъбове значително се повиши поради напрежението в Европа. Всичко това доведе до 180 евро на мегаватчас. Би следвало да очакваме едно немалко увеличение на цената на природния газ от 1 януари по причини, които са изцяло извън страната“, добави още той. /БГНЕС