Николай Павлов след разпита в прокуратурата: Нямам никакви притеснения

"Абсолютно нямам никакви притеснения". Това каза освободеният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, предаде репортер на БГНЕС.

Той беше разпитан като свидетел. На излизане от прокуратурата той каза, че е отговорил на всички поставени му въпроси.

"Обясних как функционира газовият пазар. Това е", каза Павлов пред журналисти.

Николай Павлов обясни, че няма никакви притеснения, „защото сме абсолютно изрядни“.

Павлов посочи, че оставят “Булгаргаз“ в отлично финансово състояние. По думите му топлофикационните дружества трябва да бъдат компенсирани заради мораториума. „Знаете, цените бяха замразени, и при тях ще се открие една много сериозна дупка, която ще се отрази и върху "Булгаргаз", но това няма как да бъде приписвано на старото ръководство. Старото ръководство си е свършило работата, оставило е една прекрасна компания, кой каквото и ще да говори, с чудесни договори, както по отношение на дългосрочните партньори, така и по отношение на клиентите“, каза той.

БГНЕС припомня, че на 29 януари 2022 г. Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг освободи целия борд на директорите на „Булгаргаз”. Отстраненото ръководство определи тези действия като политически мотивирани.

Няколко дни по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че ще има обвинения за високите цени на газа. Според него досегашното ръководството носи отговорност за скока на цените от края на миналата година.

За изпълнителен директор на дружеството е избран Людмил Йоцов, на мястото на Николай Павлов. От своя страна Павлов каза, че е потресващо това, което се случва.

„Лъжа е, че Булгаргаз е отказал евтини количества азерски газ, обратното е. Избегнати бяха милиони долари неустойки, които българската държава трябваше да плаща. Успяхме да вкараме възможните количества азерски газ. Ръководили сме се от интересите на държавата и Булгаргаз. Най-ниската цена на газа от страните в ЕС е в България”, каза Павлов. Според него всичко това се прави с една цел - да се злепостави дружеството./БГНЕС