Николай Събев: Махам служебните коли в БДЖ, ще ползват обществен жп транспорт

България ще има все по-добри и бързи транспортни връзки, заяви в Русе министърът на транспорта Николай Събев, който взе участие в дискусията за възможностите за възстановяване на гражданските полети между Русе и София. На форума стана ясно, че от Русе до София се лети за 45 минути, а е напълно оптимистично това да се случи още през април, предаде кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Полетът от Русе до София е 45 минути, съобщи собственикът на авиокомпанията "Gullivair" Янко Иванов, който е излетял от София в 8:30 часа тази сутрин и е кацнал в 9:15 часа на летище Русе.

Имаме превозвач, експерти и институции, които искат летището да заработи, заяви транспортният министър Николай Събев. И държавата, и общината са ангажирани с цялата подготовка на летището, за да отговаря на изискванията за сигурност, да приключи максимално бързо като за това са необходими 2,6 милиона лева, съобщи още новият транспортен министър.

Според него летищата, авто- и жп гарите трябва да се разглеждат като транспортни центрове, в които потребителят не губи време, а от едно място ползва различни видове транспорт и дори може да пътува с един билет.

Събев съобщи, че вчера е провел координационна среща с вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и новината след нея е, че започва обсъждане на транспортната карта на страната и ускоряване на инфраструктурни проекти.

По темата за облекчаване на трафика на тежкотоварни автомобили през Дунав мост при Русе, министърът заяви, че ще бъде направено писмено предложение за действията за ускорено преминаване на пътници и товари.

България ще има все по-добри и бързи транспортни връзки, бе категоричен Николай Събев.

Започнах с БДЖ. Смятам да махна служебните коли на всички ръководители на БДЖ и да ползват само обществен жп транспорт. Река Дунав също е приоритет в коалиционното споразумение. Ще положим всички усилия плавателният път да бъде използван 365 дни. Ще започнат и категорични действия по удълбочаване, посочи министърът и прогнозира, че в най-скоро време Русе ще излезе от транспортната изолация. /БГНЕС