Николай Стайков: Съдебната система да бъде разпусната

България има нужда не от съдебна реформа, а от разпускане на съдебната система. Това заяви пред БГНЕС журналистът Николай Стайков от „Антикорупционния фонд“ във връзка с тяхната най-нова публикация - „Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков“.

Публикацията на АКФ се основава на записи на бившия премиерски съветник на Бойко Борисов по антикорупционните въпроси – Яне Янев. Записаният тайно Янев разказва как се опитва да помогне за освобождаването от ареста на ресторантьора Веселин Денков. Последният е задържан през лятото на миналата година в разгара на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

„Причината да публикуваме записите е, че има огромни нарушение на независимостта и етичните принципи на цялата съдебна система“, обясни Стайков.

Той заяви, че няма причина да се съмнява в достоверността на записите, които са му предоставени от техните автори – Ивайла Бакалова и Русина Тошева, които са близки на Денков. „Публикувахме записите, защото имам висок процент доверие, че те не са манипулирани. Мога да заявя това, защото съм ги получавал веднага след като са направени“, добави разследващият журналист.

Във връзка с казуса юристите на „Антикорупционният фонд“ са оформили пет точки, които бяха представени и разяснени от Николай Стайков:

1. Намеса от изпълнителната власт в лицето на бившия премиер Борисов в съдебната власт и в Антикорупционната комисия.

„И двете са независими органи“, напомни разследващият журналист.

2. Лъжесвидетелстване на защитени свидетели.

„Огромно нарушение. Хората, които знаят, че има такова нарушение и го затаяват, както казват юристите, извършват също престъпление. В случая, най-малко двама затаяват, ако е вярно и те го знаят“, добави Стайков.

3. Намеса на главния прокурор Иван Гешев в специализираните съдилища.

„Специализираният съд е независим, главният прокурор няма работа извън определената по Закона за съдебната власт и конституция“, подчерта журналистът.

4. Намеса от административния ръководител на Апелативния специализиран съд в работата на съдебните органи.

„През цялото време ни се повтаря, че административният ръководител на съда и прокуратурата има само административни функции, че той не може да се меси, влияе и т.н. Според тези записи не е така и това ги прави важни“, отбеляза Стайков.

5. Огромен брой етични нарушения

„Ако започнем да броим етичните нарушения, самата намеса, самите опити за намеса – най-малкото могат да бъдат обявени за етични нарушения, да не говорим, че могат да бъдат разтълкувани и като търговия с влияние и някакви други съставомерни действия“, посочи журналистът.

ИЗВОДИТЕ

„Ако половината от записите са верни, ако половината от нещата, които изброих са верни, имаме нужда не от съдебна реформа, а от разпускане на съдебната система“, категоричен е Николай Стайков.

В тази връзка той припомни, че тези записи не идват на празно място. Достатъчно е да си спомним за записите от Банкя преди около 8 години станали известни с крилатата фраза „Ти си го избра“, която визираше новоизбрания тогава главен прокурор Сотир Цацаров, който сега отново е главен герой. Този път в серията за ресторантьора Веселин Денков.

По-рано днес бившият главен прокурор и настоящ председател на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров обяви в писмена позиция, че обмисля дали да не предприеме действия пред съда спрямо всички лица, които използват името му с измамлива цел или разпространяват неистини за него.
По този повод Николай Стайков заяви, че ще отговорят официално на Цацаров. Журналистът използва случая да го попита какво е разследването, което се прави вече две седмици по публикация на „Антикорупционния фонд“, но той не е потърсен, както и никой от неговата организация или дори авторите на записите.

„Искам да попитам каква е целта на тази проверка, ако тя не се прави по обичайния ред, който включва да бъде извикан авторът на медийната публикация. За мен това е проверка, която има друга цел, а не изясняване на истината“, смята Стайков.

ПЪЛНА ПРОВЕРКА

Разследващият журналист се надява, че ще бъде осъществена пълна проверка на изнесената информация в записите. А тя е много вероятно да е истинска. Самият Стайков може да потвърди достоверността на някои от твърденията, особено тези, които касаят така наречената забавна част, включваща историята около турския сериал „Великолепният век“, който е бил закупен за разпространение у нас по искането на един държавник. „Когато знаеш, че историята около сериала е истинска, тогава можеш да допуснеш, че и останалата част е много вероятно да е вярна. За мое огромно съжаление, тази друга част не звучи като невероятна в съдебната система на Република България“, каза журналистът.

Според него проверката трябва да бъде извършена от извънредни органи.

Това биха могли да бъдат ДАНС, която има ново ръководство, или извънредна парламентарна комисия, която да се занимае със специализираното правосъдие, включително и с подобни неща. Има достатъчни основания“, категоричен е Николай Стайков. /БГНЕС