Николай Василев представи четвъртата си книга за реформиране на страната пред 600 души

Икономистът Николай Василев представи най-новата си книга озаглавена "Next.bg - Книга за реформатори, ястреби и щъркели”. Тя представя част от следващото поколение реформи, необходими за модернизацията на страната ни в разгара на XXI век. Книгата съдържа 40 глави, в които авторът засяга теми, свързани с политика и икономика, предаде репортер на БГНЕС.

Това е четвъртата книга на Николай Василев, а предишните му книги са "Енергия" (2009г.), Меню за реформатори" (2014г.) и "Кариера или не?" (2018г.) Василев е бивш вицепремиер (2001- 2005 г.) и министър на икономиката (2001 - 2003), министър на транспорта и съобщенията (2003 - 2005), както и министър на държавната администрация и административната реформа (2005 - 2009). Икономистът Николай Василев благодари на всички, които са дошли на представянето на книгата му. Той обясни, че новата му книга е около 400 страници и е насочена към всички сфери в България като икономика, образование, здравеопазване и др. Според него в книгата на 100 % се говори за държавно управление и около 40% за икономика. “Моята прогноза е, че идеите в тази книга няма да бъдат реализирани в бъдеще, но за сметка на това могат да бъдат защитени”, отбеляза той. Василев разкри, че в книгата са застъпени четири важни приоритета, които трябва да бъдат решени, за да има държава след един век. “Приоритетите на нацията на XXI век за мен са демографията, дългосрочната финансова стабилност, цивилизационният избор и опазването на границите от мигрантското цунами”, разкри той. По думите му България в кратките 11 години между 1997г. до 2008г., е поставила рекорд по намаляване на своя публичен дълг по БВП. “Ние сме световните шампиони, но до датата 2008г.”, отбеляза той.

Според Василев ние се будим всеки ден чудейки се какъв цивилизационен избор сме направили и къде трябва да бъдем сега. “За мен това е ключов въпрос и явно мачът не е свършил”, предрече той.

“В момента всеки ден преследваме по един автобус мигранти на магистралата с това може да се справим, но когато дойде денят Х и група хора се насочат към границата кой ще се изправи срещу тях? А когато няколко стотин или милион души се насочат към границата ние как ще се справим? Отговорът е бедна ни е фантазията и не знам как ще се справим”, категоричен е той.

Василев е категоричен, че ние трябва да вложим много пари в подобряване на качеството на границите ни.

По отношение на бюджетните приоритети той е включил четири в книгата си, а именно демография, образование, инфраструктура и модернизация на армията.

“Предлагам от държавния бюджет да се предлагат средно по 20 000 лв. на всяко новородено дете. Ако в България се раждат средно 60 000 деца всяка година, това са 1,2 млрд. лв.”, каза той и обясни, че бюджетът ни е нараснал през годините и можем да си го позволим. “Темата е средната класа да получи тези пари било то в кеш, изплащане на студентски или жилищен заем и др.”, отбеляза той. Икономистът смята, че обществото ни трябва да подкрепя хората, които мислят за утрешния ден.

По време на представянето на книгата Мария Дивизиева обясни, че в новата книга на икономиста е посочено какво трябва свършим преди утрешния ден, какво да направим, за да излезем от прехода и как да научим децата си да мечтаят мащабно. Тя бе категорична, че в днешната политическа ситуация имаме нужда от повече хора като Николай Василев. “Само щъркел може да посети над 60 пъти университетите и да убеди младите хора защо ученето не е демоде”, подчерта Дивизиева. Тя отбеляза, че самият Василев има пристрастие към демографската криза и неговата любима тема е икономиката.

“С цената на всичко, без значение кой е на власт, без значение от хейта към него, вече повече от 30 години той пише статии, управлява компании във финансовия сектор и образова хора в каузата”, отбеляза тя.

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров каза, че това е една страхотна книга и призова да бъде прочетена. “Книгата е написана с много честност и откровеност и в нея има много цитати”, разкри той. Според него книгата е повече от страхотна и предупреди четящите да внимават да не осъмнат с нея. Тодоров подчерта, че това е книга, която си заслужава да се прочете.

Гергана Паси отбеляза, че тя не е икономист и подчерта, че всяка една от 400-те страници си е заслужавала и тя я е прочела на един дъх. “Не познавам човек, който толкова ясно защитава доброто управление. Доброто управление днес е много застрашено и всеки, които прочете тази книга ще бъде заразен с болестта на доброто управление”, подчерта тя. Паси сподели, че Николай Василев вярва, че няма нерешими проблеми и ако той може да зарази повече хора с тази мисъл, то това би било много полезно за държавата.

На събитието присъстваха над 600 души, сред които Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, Атанас Пеканов, Сергей Станишев, Тома Биков, Делян Добрев, Деница Сачева, Симеон Сакскобурготски, Пламен Орешарски, Станимир Илчев, Огнян Герджиков, Борислав Великов, Николай Габровски, Тити Папазов, Иван Христов, Димитър Ганев, Соломон Паси, Гергана Паси, Боян Рашев, посланикът на Република Северна Македония у нас Агнеза Руси Поповска, посланикът на Словения у нас Анжей Франгеш, посланикът на Република Сърбия у нас Желко Йович, както и редица дипломати от САЩ, Румъния и Гърция. /БГНЕС