Николай Василев за антикризисните мерки: „Планината роди мишка”

Доста самонадеяно ми се струва някой да коментира, че е направил повече от други хора, при положение, че нищо не е направил в нито една сфера, така че аз лично бих бил доста по-въздържан в подобни оценки. В нито една сфера нищо запомнящо се не мога да изброя.

Така икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев коментира изявлението на настоящия министър на иновациите и растежа Даниел Лорер, че „за 5 месеца управляващата коалиция е направила повече, отколкото ГЕРБ за 10 години“.

„По отношение на антикризисните мерки на правителството, моята позиция е добре известна: аз одобрявам две от мерките, които са две малки и са на парче, - това е да се вдигне прагът за регистрация по ДДС от 50 хил. на 100 хил. лв., което си е положителна мярка и без да има инфлация. Подкрепям и повишаването на данъчния кредит за работещи родители с деца – това също не го наричан антиинфлационна мярка – това са две работещи мерки, но са на парче.

По отношение на всички останали по-големи мерки, съм абсолютно против. За мен те изобщо не са антиинфлационни, те са проинфлационни – не одобрявам диференцираните ставки по ДДС, те не работят добре. Не харесвам и 25-те стотинки на литър гориво, защото хората, които имат автомобили и пълнят поне по 50 литра на месец, не са социално слаби хора и нямат нужда от такава подкрепа. Хората с големите автомобили, които пълнят по 100 литра месечно, изобщо нямат нужда от никаква държавна субсидия. А реално социално слабите хора в момента или изобщо нямат автомобили, или ако пълнят гориво, те не пълнят по толкова, така че това е поредната мярка, която субсидира богатите, а не хората, които имат нужда“, заяви икономистът пред БГНЕС.

Мярка в подкрепа на богатите, а не на бедните, е мораториумът върху тока, парното, водата, и др., смята още Василев.

„Това правителство говори едно, но постига съвсем друго. Например, намалените ставки по ДДС ще доведат до по-малко приходи в бюджета, до злоупотреби, и няма да постигнат крайната си цел – значително и трайно намаляване на цената на крайния продукт. Тоест, разваля се красивата данъчна система, но не се постига целта, заради която се прави това. “Планината роди мишка“ е моята оценка: месеци наред обществото се занимава само с тези въпроси, никакви други закони не се приемат, никакви други форми не се случват. Министър Лорер може да казва, че е постигнал много повече от други правителства досега, но думите му нямат покритие, и всъщност държавата стои на едно място и се занимава с маловажни въпроси.

Любопитно ми е да видя тези два танкера с природен газ от САЩ, аз нямам никаква информация нито кога ще дойдат, нито на какви цени идват, но нека дойдат и ще говорим има ли изобщо диверсификация от руския газ, посъветва икономистът.

От самото начало бях против налагането на мораториуми върху цената на парното и електроенергията, която първоначално беше за три месеца, сега вече минаха повече от шест, и няма никаква яснота какво се случва, допълни Василев.

„Трябваше друго да се направи: давам два варианта: първо, държавата трябваше да си избере няколкостотин хиляди социално слаби – не 7 милиона, и да подкрепя само тях. Например, хората с големите сметки за ток не са социално слаби, и нямат нужда от такава подкрепа. Вторият вариант, който първоначално беше моя идея, бе въвеждането на различни тарифи за малко и за голямо потребление – например, първите киловати от сметката да са на една цена за социално слабите месечно, а след това на друга, пазарна, и всеки знае колко да потребява и да ползва. Това трябваше да се случи от самото начало за ток, вода и парно“, уточни Василев.

Относно увеличението на пенсиите, които ще бъдат дискутирани на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник, Василев коментира, че всички мерки са просто „нахвърляни“, и към нито една от тях няма задължителните финансови разчети колко ще струват на държавния бюджет. „Това е като преразказ по картинка – някой гледа в тавана и казва „колко добра идея е да вдигнем пенсиите с 10%“. Друг казва „още по-добра идея е да ги вдигнем с 20%“. Трети казва „още по-добра идея е от 1 октомври с още проценти“. А някой може да каже, че най-добрата идея е да се вдигнат с 200%. Но няма никакви конкретни цифри, които да съм видял някой да обсъжда“.

Имам два въпроса към правителството: първо, някой може ли да каже колко ще бъде дефицитът в НОИ тази година? Аз не мога! Колко човека в държавата знаят колко ще е дефицита в НОИ – само двама-трима, и то от НОИ, и те не казват колко ще е той. Някой знае ли колко милиарда лева ще бъдат разходите за пенсии в края на годината? Някой знае ли колко процента от БВП ще бъдат разходите за пенсии? И после, някой знае ли самият БВП колко ще бъде в края на годината? Това са въпроси, на които никой няма отговори. Как е възможно да се правят такива сметки за харчене на толкова милиарди с тези мерки, без да имаш цифри?, попита икономистът. „Върви едно надпреварване по медиите кой е по-голям сиромахомил и кой ще каже още по-голяма цифра за увеличение на пенсиите или заплатите. Това държавно управление ли е или преразказ по картинки?“

Не смятам, че в момента в България има икономическа криза. „Нека уточним какво е „икономическа криза“. Такава имаше през 1997 г., когато средната заплата беше няколко долара, когато през февруари 2001 г. безработицата беше на рекордно високо ниво от 19.1% - това би било икономическа криза. В момента безработицата е на рекордно ниско ниво в цялата история на страната; доходите са също на рекордно високо ниво в историята – тази година средната заплата в България ще доближи 1000 долара, които нямат нищо общо с няколкото долара заплата през 1997 г. Затова в момента криза няма, има просто година с висока инфлация. Всички социални прослойки са получили двуцифрено увеличение на доходите за последната година; само средната заплата е нараснала с 13% за изминалата година“, посочи Василев.

България има стабилна валута благодарение на Валутния борд, няма девалвация на лева, каквато преживяват други валути по света.

На въпрос дали очакваната зима ще бъде тежка за обикновените граждани, както предвиждат повечето икономисти, Василев посъветва хората „да си гледат работата, да си продължават бизнеса, да си получават заплатите, и да не чакат правителството нещо да ни даде“.

Икономистът не очаква избори през тази година: „Винаги съм подкрепял идеята правителствата да изкарват пълните си мандати, за да има стабилност и предвидимост в държавата. Най-лошото за всички граждани е да има хаос и непредвидимост в държавата“. /БГНЕС