Николай Желязков: Има какво да научим от тези мачове

"Чувствата след седмицата от Волейболната лига на нациите в София са смесени, защото не успяхме да направим повече от една победа. Много я искахме тази втора победа, но за съжаление постигнахме само една. Продължаваме да се готвим, да търсим и втората победа, че и повече в Полша", обяви селекционерът на националния отбор на България по волейбол за мъже Николай Желязков след края на турнира от Волейболната лига на нациите в София.

"Лъвовете" загубиха от Бразилия с 0:3 в последния си мач на родна земя, след което Желязков коментира представянето на тима пред официалния сайт на БФВ. "Що се отнася до турнира в София, другото, което ще запомним, е подкрепата на публиката. Аз лично, а и много от момчетата не бяха излизали пред родна публика и при такава гореща подкрепа. Това не е подкрепа само за една среща, само за една седмица, това е подкрепа, която остава. Това е подкрепа за работата на момчетата, която те вършат в ежедневието, във всеки ден, през който те правят жертви, в който тренират много, в който ги боли, а тренират. Тази подкрепа ще им дава сили. Затова благодаря! Прекрасните български фенове дадоха енергия и увереност за бъдещето. Дадоха сила на момчетата. Преживяването в София беше страхотно. През годините аз съм бил треньор на различни гарнитури, играли сме повече навън и не сме имали подкрепа. Чувството е уникално и искам да благодаря. Наистина, наистина благодаря от името на всички. Подкрепата е страхотна. Повтарям - това е подкрепа за тях и за това, което предстои“, каза Николай Желязков.

„Отборът на Бразилия игра много силно и трябва да ги поздравим. Наистина показаха много голяма класа. С изключителни изпълнители във всеки един от елементите на играта. Що се отнася до нас, смятам, че на моменти играхме много добре. Но на моменти допускахме и леки ситуации, които всъщност направиха разликата в геймовете, в тяхната среда, където всъщност успокоихме играта на бразилците. Направиха разлика, след което започнаха да сервират много силно. Мисля, че това е, което днес Бразилия успя. Високи топки, видяхте Леал, Лукарели с каква височина нападаха. Има какво да научим от тези мачове“, допълни той.

Заради здравословни проблеми участие в мача не взеха Светослав Гоцев и Георги Сеганов, отделно Алекс Грозданов получи контузия на турнира в Канада, а Александър Николов беше сменен заради болки в рамото във важен момент от битката с бразилците. „Излязохме и с малко по-различен състав, от който обикновено играем и хората, които влязоха се представиха добре, което е нещо позитивно. Що се отнася до грешките смятам, че имаме още резерви в константното изпълнение на начален удар. На това ниво трябва да умееш да изпълняваш много силен начален удар, без да го грешиш или с минимален брак. Днес отборът на Бразилия успя с голям натиск на начален удар да ни затрудни на посрещане. Трябва да работим за такова ниво на посрещане, за да можем да организираме атака с такъв натиск на начален удар. Това е нещо, което ще бъде важно на един следващ етап, за да можем да побеждаваме тези отбори и да играем като равен с равен с тях. Полша игра по същия начин. Топ отборите изпълняват много силен начален удар и ние трябва да се научим да играем срещу тях“, каза още селекционерът на България.

Специалистът даде оценка на целия турнир в София, в който записахме първата си победа след 3:0 над Иран, но отправи поглед и към финалната седмица в Гданск. „Можеше да постигнем и втора победа, но за съжаление не успяхме. Смятам, че трябва отдадем заслуженото и на Австралия. Ние имахме няколко ситуации, за да направим две победи, но нещата не се получиха. Смятам, че трябва да сме позитивни. Да останем такива. Предстои ни последния турнир, да се възстановим преди това. Натрупа се доста умора в отбора, което е съвсем нормално и да се подготвим по най-добрия начин за турнира в Полша. Смятам, че имаме сили там да направим още победи. Тръгваме с тази нагласа и абсолютно съм убеден, че можем да направим победи и то не само една там. Най-важното в момента е момчетата да починат, имаме два почивни дни, след което започваме да мислим за турнира в Полша. Отбор не се прави за ден. Ние реално тренираме от два месеца. Отбори се правят с години. И аз смятам, че за тези два месеца няма от какво да се срамуваме. Трябва да продължим да работим, да анализираме нашата игра, да търсим къде можем да бъдем по-ефективни, по-добри и да търсим развитие във всеки един елемент от играта. Целият щаб работи върху това, не само аз. Търсим решения от всяко едно естество и аз съм убеден, че нещата ще се развият“, завърши Желязков. /БГНЕС