Николай Желязков: Показахме много добри отигравания, но има още какво да се желае

“Имахме своите шансове в края на геймовете, в които можехме да обработим топката по-добре и то при леките ситуации, там, където се изисква повече спокойствие и където трябва да се търси повече смелост. Там бяхме малко плахи. Това ми е забележката към момчетата, защото е единственото нещо, което трябва да търсим да подобрим. Да не ни е страх от грешката. Нормално е да има някакво напрежение от това, че играем в България, но ние трябва да можем да се отърсим от него и да можем в тези леки ситуации да обработим топката добре”, заяви селекционерът на България Николай Желязков след загубата от Словения с 1:3 в контролна среща в София.

Николай Желязков

“Мисля, че се показаха добри неща днес, с много добри отигравания, но има още какво да се желае, съвсем нормално. Играем срещу един от най-добрите отбори в Европа, не трябва да го забравяме, независимо че са без двама основни състезатели. Но хората, които играят на техните места, също са на много високо ниво. Смятам, че днешната проверка беше много позитивна”, добави Желязков.

“Понякога в такива контроли трябва да опитаме всякакви варианти, за да видим резултата от тях. Днес имаше много хубави неща от момчетата, които влязоха отвън. Но като цяло трябва да имаме повече персонална отговорност и да търсим да играем с топката. Имаме какво да направим още на блокада, изключително много брак на начален удар при положение, че имаме някаква система на сервис, която трябва да следваме. Словенците го правят, търсят да вкарат сервиса при много грешки и играят повече, а ние търсим да го вкараме и не можем да уцелим игрището, или го вкарваме в либерото. Това са неща, в които трябва да бъдем изключително прецизни и спокойни. Млади момчета са и просто трябва търпение. Нужни са повече мачове на високо ниво, защото повечето момчета не са играли такива. Така че това ще им бъде от полза”, сигурен е наставникът на България.

"Доволен съм от това, как целият отбор се бори. Все пак Словения е европейски вицешампион. Представяме се на доста добро ниво за такъв млад отбор", коментира централният блокировач Алекс Грозданов. "Стремим се да има една добра атмосфера в игрището. Поради младостта ни имаме доста минуси като опит. Затова трябва да го компенсираме с емоция и непрестанна борба. Има още много неща, върху които да работим. Но смятам, че стъпка по стъпка ще напреднем в следващите няколко седмици. На феновете бих казал да имат малко търпение и смятам, че ще покажем добра игра. Със сигурност ще имаме и трудни моменти и ще имаме нужда от тяхната подкрепа и най-важното - да напълним залите", допълни той.

Миналата вечер мъжкият национален отбор на България отстъпи на Словения с 1:3 (21:25, 25:23, 23:25, 21:25) в първата контрола между двата тима, която се игра в зала „Христо Ботев“. След това се игра още един допълнителен гейм, в който волейболистите ни се наложиха с 25:21. Днес "лъвовете" ще направят още една проверка със Словения в зала "Христо Ботев" в столицата от 18:00 часа. /БГНЕС